Bescherm uw medewerkers met een screening op dikkedarmkanker
Dikkedarmkanker of colorectale kanker is de op drie na meest voorkomende kanker in België. Wie loopt het grootste risico? Wat zijn de oorzaken en symptomen van deze ziekte? En hoe kunt u als werkgever actief mee de strijd aangaan tegen dikkedarmkanker?
Hoe groot is het risico op dikkedarmkanker?
In 2018 werd bij 70.468 mensen kanker vastgesteld. In 7.860 gevallen ging het om dikkedarmkanker. Met die 11% is de ziekte de op drie na meest voorkomende kanker in België.
Het risico op dikkedarmkanker verhoogt aanzienlijk met de leeftijd. Mensen jonger dan 40 jaar krijgen de ziekte zelden. Vanaf 50 jaar neemt het aantal gevallen sterk toe. De ziekte komt vaker bij mannen voor dan bij vrouwen.
Meer info en recente cijfers over dikkedarmkanker vindt u op de website van Stichting tegen Kanker.
Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker
Om de aandacht te vestigen op deze relatief onbekende, maar vaak voorkomende kanker, organiseert het Centrum voor Kankeropsporing het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker voor iedereen van 50 tot en met 74 jaar.
Lees meer op de website van het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker.
Wat zijn de oorzaken van dikkedarmkanker?
De mogelijke oorzaken worden nog volop onderzocht, maar zeker is dat erfelijkheid een grote rol speelt. Naar schatting 30% van de mensen met dikkedarmkanker hebben een genetische afwijking die ze doorkregen van een van hun ouders. Iemand loopt twee tot drie keer meer risico wanneer zijn vader of moeder de ziekte ook had.
Daarnaast zijn er een aantal andere risicofactoren die te maken hebben met leefstijl:
- Ongezonde voeding: overmatig alcoholgebruik, overgewicht en een te hoge consumptie van rood en vooral bewerkt vlees.
- Te weinig lichaamsbeweging: fysieke activiteit versnelt de darmtransit en dat vermindert het risico op dikkedarmkanker.
- Tabak: het is wetenschappelijk bewezen dat rokers meer risico lopen op dikkedarmkanker.
“Leefstijl is uiteraard een persoonlijke keuze”, zegt vitaliteitsexpert dr. Stefan Driesen. “Maar als werkgever kunt u wel uw steentje bijdragen aan de vitaliteit van uw medewerkers. Door te focussen op gezonde voeding in het bedrijfsrestaurant, beweging tijdens de pauze aan te moedigen en rookstopbegeleiding aan te bieden, bijvoorbeeld.”
Wat zijn de symptomen van dikkedarmkanker?
Heel wat symptomen kunnen wijzen op dikkedarmkanker:
- bloed of slijm in de stoelgang
- onregelmatige stoelgang
- aanhoudende buikpijn en krampen
- valse drang om naar het toilet te gaan
- gewichtsverlies zonder reden
- bloedarmoede
- aanhoudende vermoeidheid
- …
Maar: dikkedarmkanker is zich meestal al aan het ontwikkelen vóór die symptomen optreden. Preventief onderzoek is dan ook extreem belangrijk voor een tijdige opsporing.
Hoe kunt u als werkgever uw medewerkers mee beschermen?
Dikkedarmkanker is niet de enige kanker die een risico vormt voor de gezondheid van uw medewerkers. Ook borst- en prostaatkanker zijn potentiële gevaren, zeker voor 50-plussers.
Stefan Driesen: “Ik kan het belang van preventieve screening niet genoeg benadrukken. Hoe vroeger kanker gedetecteerd wordt, hoe minder schade de ziekte kan aanrichten. Een poliep weghalen uit de dikke darm is een routine-ingreep. Maar als die zich ontwikkelt tot een tumor en uitzaait, is een werknemer onvermijdelijk voor lange tijd out en verloopt ook de re-integratie een stuk moeilijker. Preventieve kankerscreening is daarom een onmisbaar onderdeel van uw welzijnsbeleid.”