Gezonde voeding op de werkvloer: zo stimuleert u vitale medewerkers
Bijna 1 op de 2 Belgen kampt met overgewicht. Slecht nieuws voor werkgevers, want vitale medewerkers voelen zich energieker, zijn doorgaans productiever en bovendien minder vaak afwezig. Met doelgerichte maatregelen stimuleert u een gezonde leefstijl bij medewerkers en boost u de productiviteit in uw organisatie.
Wat is er aan de hand?
De boosdoeners van die onrustwekkende cijfers: te weinig beweging en, vooral, een onevenwichtig voedselpatroon. Zo eet bijna 2 op de 3 ondervraagden onvoldoende fruit en groeten, wijst de Gezondheidsenquête van 2018 uit. Bovendien snoept 38% dagelijks zoete of zoute snacks en drinkt 10% dagelijks gesuikerde frisdranken. Ook het aantal Belgen met chronische aandoeningen zoals diabetes, een hoge bloeddruk of een slechte cholesterolverhouding, neemt toe.
Onze cijfers vertellen hetzelfde verhaal: uit Mensura-onderzoek met meer dan 185.000 medewerkers komt een gemiddeld BMI van 26,5. Anderhalf punt te veel om gezond te zijn.
Let op
Hoewel BMI een goede indicator is voor gezondheid, mag u zich er niet blind op staren. Iemand met een hoger BMI kan vitaal en gezond zijn, en omgekeerd zijn ongezonde leefgewoontes niet altijd gereflecteerd in een hoger BMI.
Ook een zaak voor werkgevers
“Hoewel medewerkers nog altijd zelf beslissen wat ze eten en hoeveel ze bewegen, loont het de moeite om hen als werkgever actief te stimuleren om gezonde keuzes te maken”, aldus dr. Dorien Simons, preventiedeskundige ergonomie en expert vitaliteit bij Mensura.
“Een suiker- of vetrijke lunch kan bijvoorbeeld voor een ‘middagdipje’ zorgen. Medewerkers voelen zich dan slaperig en zijn minder productief. Nemen ze daarentegen een gezonde en evenwichtige maaltijd – al dan niet in het bedrijfsrestaurant – dan kunnen ze er weer tegenaan voor een energieke en productieve namiddag.
Ook op lange termijn zijn de effecten van voeding voelbaar. Zwaarlijvige medewerkers hebben meer kans op ernstige kwalen en chronische aandoeningen, en zijn minder fit en energiek dan collega’s met een gezond gewicht. Dat obesitas een impact heeft op verzuim, is ook al meermaals aangetoond.
Maar er is ook goed nieuws: beginnende ziekten gerelateerd aan overgewicht kunnen in veel gevallen nog omgekeerd worden met een gezonde levensstijl. Tussen 40 en 60 jaar kunnen goede eetgewoonten nog veel gezondheidswinst opleveren. Het is met andere woorden nooit te laat om gezonder te gaan leven.”
Risicovolle sectoren
In sommige sectoren zijn medewerkers met overgewicht in de meerderheid. Daartoe behoren niet alleen de branches waar veel zittende beroepen voorkomen, zoals de overheid en transportsector. Verrassend genoeg duiken ook de bouw en de industrie op in de top 4 op met het grootste aantal zwaarlijvige werknemers.
De verklaring? Medewerkers in deze sectoren overschatten hoeveel ze bewegen en de impact daarvan op hun lichaamsgewicht. Bovendien eten ze vaker ongezond, met een grotere kans op overgewicht als resultaat.
Ook ploegenmedewerkers lopen een hoger risico op zwaarlijvigheid, en dat opnieuw vooral in een aantal sectoren. Onze cijfers tonen dat ook aan: in de bouwsector is 70% van de ploegenmedewerkers te zwaar, tegenover 63% van wie in een regulier regime werkt. Ook in de chemiesector (60% t.o.v. 55%) en horeca (50% t.o.v. 45%) is het verschil tussen medewerkers die in shiften werken en wie dat niet doet, opvallend. Doordat hun werktijden regelmatig veranderen – nu eens de dagshift, dan eens de nacht – raakt hun bioritme ontregeld, creëren ze onregelmatige voedingsgewoonten en maken ze minder tijd om te bewegen.
Gezond eten op de werkvloer stimuleren: 3 tips
Als werkgever plukt u dus mee de vruchten als medewerkers voldoende bewegen en gezond eten. Nederlands onderzoek door het platform Over Duurzame Inzetbaarheid stipt aan dat als een gezonde medewerker 1% productiever is, een bedrijf met 100 gezonde medewerkers een jaarlijkse omzetstijging van gemiddeld € 95.000 kan optekenen.
Maar hoe stimuleert u werknemers om gezond te eten? Deze tips zetten u op weg.
1. Voorzie gezonde voeding en dranken op het werk
Een gevarieerde fruitschaal en gratis water zijn broodnodige alternatieven voor calorierijke snacks en frisdranken. Neem ook het menu in het bedrijfsrestaurant onder de loep. Denk aan verse soep, volkoren producten, groenten, vegetarische opties en gezonde desserts. En waarom niet: bied fruit gratis aan, want dat is zelfs fiscaal aftrekbaar.
Dorien: “Plaats de fruitschaal bij de koffieautomaat. Medewerkers staan daar sowieso vaak enkele minuten te wachten, nemen pauze en praten bij met een collega. Zo zullen ze sneller geneigd zijn om een appel te nemen. Zet je de koffieautomaat – en de fruitschaal – bovendien iets verder af van de werkplek, dan zet je mensen in een klap ook aan tot beweging. Zo creëer je een mini-gezondheidsmoment.”
- Meer tactieken om gezonde opties subtiel naar voor te schuiven? Lees onze blog over nudging.
2. Zorg voor een gezamenlijke eetruimte
Met collega’s in de buurt eet 1 op de 10 werknemers namelijk gezonder én langzamer, waardoor ze sneller een verzadigd gevoel hebben. En er zijn nog tal van andere redenen waarom eten aan een bureau ongezond is.
3. Informeer uw medewerkers over voeding
Ongezond eten is vaak een kwestie van onwetendheid. Met infobrochures, -sessies, en of -standen maakt u uw medewerkers bewust van hun (slechte) voedingsgewoontes. Die info kunt u bijvoorbeeld uithangen in de gezamenlijke eetruimte.
- Dé leidraad voor gezond eten en bewegen? De voedings- en bewegingsdriehoeken van het Vlaams Instituut Gezond Leven.
Dorien: “Het kan natuurlijk ook informeler. Vraag medewerkers bijvoorbeeld om hun favoriete gezonde recepten en bundel die in een boekje dat je op de werkvloer verdeelt. Zo informeren werknemers eigenlijk elkaar, en creëer je een draagvlak voor gezonde voeding doorheen de organisatie.”
Klaar om werk te maken van vitaliteit in uw organisatie? Download het e-book ‘Vitaal leven en werken’ en ga meteen aan de slag.