Aandachtspunten bij re-integratietrajecten die nog vóór 1 oktober 2022 zijn opgestart
De nieuwe wetgeving ‘Werkhervatting voor arbeidsongeschikte werknemers’ trad in voege op 1 oktober. Waar dien je zeker en vast rekening mee te houden bij re-integratietrajecten die nog vóór 1 oktober zijn opgestart?
Indien je vóór 1 oktober een beslissing inzake tijdelijke/definitieve ongeschiktheid ontvangen hebt van de arbeidsarts, blijft deze geldig.
Indien je vóór 1 oktober een re-integratietraject hebt aangevraagd, maar nog geen beslissing van je arbeidsarts hebt ontvangen, zal de arbeidsarts het re-integratietraject volgen conform deze nieuwe wetgeving. Dit wil zeggen dat de arbeidsarts vanaf 1 oktober enkel een beslissing A, B of C kan nemen in plaats van A, B, C, D of E.
Op 1 oktober treedt de nieuwe wetgeving onmiddellijk in voege. Met deze blog willen we je op de hoogte houden welke elementen van belang zijn op 1 oktober; meer bepaald een verlengde beroepstermijn ten aanzien van een beslissing definitieve ongeschiktheid en de vernieuwde termijnen voor het versturen van een re-integratieplan/motivatieverslag (dat inhoudelijk ook wijzigt).
Wat wijzigt er concreet m.b.t. de beroepstermijn ten aanzien van een beslissing definitieve ongeschiktheid?
De beroepstermijn ten aanzien van een beslissing definitieve ongeschiktheid wordt verlengd tot 21 kalenderdagen, te beginnen vanaf de dag nadat de beslissing werd ontvangen. Let op met communicatie per post aangezien het begrip ‘ontvangen’ hier niet gelijk staat met versturen van de beslissing aan de werknemer.
Concreet
Indien op 22 september een beslissing D werd afgeleverd aan de werknemer, was de ‘oude’ wetgeving nog van toepassing en diende je als werkgever een beroepstermijn van 7 werkdagen af te wachten, vooraleer over te kunnen gaan tot een einde contract wegens medische overmacht. In casu zou deze beroepstermijn op 1 oktober voorbij zijn.
Op 1 oktober is echter de nieuwe beroepstermijn van 21 kalenderdagen automatisch van toepassing, waardoor je als werkgever deze nieuwe beroepstermijn in rekening dient te houden.
De beroepstermijn in casu zal dus pas afgelopen zijn op 14 oktober.
Concreet
Je dient de nieuwe beroepstermijn van 21 kalenderdagen ook in rekening te houden indien je (en de werknemer) vanaf 12 september een beslissing D hebt ontvangen (‘definitieve ongeschiktheid maar geen aangepast werk mogelijk’), maarop 1 oktober nog geen einde contract medische overmacht doorgevoerd hebt. In een dergelijke casus kan je pas op 4 oktober overgaan tot een einde contract wegens medische overmacht. Op 4 oktober zijn nl. de 21 kalenderdagen verstreken.
Het huidige artikel 34 Wet arbeidsovereenkomsten (medische overmacht) zal in de toekomst ook aangepast worden waardoor medische overmacht enkel doorgevoerd kan worden, indien een specifiek traject gevolgd wordt.
Tot dit artikel 34 WAO niet aangepast wordt, kan men nog een einde contract medische overmacht doorvoeren op basis van OFWEL een beslissing D – ontvangen vóór 1 oktober – OFWEL een beslissing C (‘definitieve ongeschiktheid met aangepast werk’) – ontvangen vóór 1 oktober. Dit mits respect van de nieuwe beroepstermijnen en de nieuwe termijnen inzake het overhandigen van een re-integratieplan/motivatieverslag.
Ook de nieuwe beslissing B (‘definitief ongeschikt met aangepast werk’) binnen het nieuwe re-integratietraject kan – tot artikel 34 WAO gewijzigd wordt – aanleiding geven tot een einde contract wegens medische overmacht. Ook hier dient de werkgever rekening te houden met de nieuwe beroepstermijnen en de nieuwe termijnen inzake overhandiging van een re-integratieplan/motivatieverslag.
Wat wijzigt er concreet m.b.t. de termijnen om een re-integratieplan of een motivatieverslag af te leveren?
- Indien je vóór 1 oktober een beslissing tijdelijke/definitieve ongeschiktheid ontvangen hebt met mogelijkheden inzake aangepast werk en dit dossier nog niet afgerond werd vóór 1 oktober, dien je rekening te houden met de nieuwe termijnen inzake het opstellen van een re-integratieplan / een motivatieverslag
- Voor een definitieve ongeschiktheid met aangepast werk zal de termijn van 12 maanden ingekort worden tot 6 maanden, volgend op de dag waarop de re-integratiebeoordeling werd ontvangen
- Voor een tijdelijke ongeschiktheid met aangepast werk zal de termijn van 55 werkdagen verlengd worden tot 63 kalenderdagen, volgend op de dag waarop de re-integratiebeoordeling werd ontvangen
- Ook de inhoud van het re-integratieplan/motivatieverslag werd door de nieuwe wetgeving gewijzigd en is in voege vanaf 1 oktober. In deze nieuwe documenten zal de werkgever rekening dienen te houden met redelijke aanpassingen voor personen met een handicap.