Nachtarbeid: welke preventiemaatregelen zijn nodig?

Wie jarenlang ’s nachts werkt, loopt een hoger risico op bepaalde gezondheidsaandoeningen, zo blijkt uit onderzoek van de Gezondheidsraad van Nederland. Hoe meer nachtarbeid, hoe groter het risico. Met deze preventiemaatregelen waakt u over het welzijn van uw nachtwerkers.

We zijn van nature geprogrammeerd om overdag te leven en ’s nachts te slapen. Wordt onze biologische klok ontregeld, dan kan dat gezondheidsproblemen opleveren. Zeker in het geval van jarenlang nachtwerk, zo toont onderzoek van de Gezondheidsraad in Nederland aan.

Nachtarbeid in België

In België werkt zo’n 3% van de beroepsbevolking af en toe of regelmatig ’s nachts. De Belgische wetgeving op nachtarbeid is streng: in principe geldt een verbod op werken tussen 20 en 6 uur. Maar daar zijn uitzonderingen op voor bepaalde sectoren (bv. hotels, restaurants, ziekenhuizen), arbeidsvormen (bv. noodzakelijke permanentie) en werknemers (bv. werknemers in tankstations).

Preventiemaatregelen bij nachtwerk

De wet definieert nachtarbeiders als ‘werknemers die een activiteit met welbepaald risico uitoefenen’. Het onderzoek van de Gezondheidsraad in Nederland bevestigt dit: nachtwerkers lopen een hoger risico op hart- en vaatziekten en ouderdomsdiabetes. Maar als werkgever kunt u de gezondheidsrisico’s aanzienlijk beperken.

Start met deze preventiemaatregelen:

  1. Spoor uw werknemers aan om een gezonde levensstijl te onderhouden:
     
  2. Informeer uw werknemers over het belang van een goede slaaphygiëne. Slaapmiddelen zijn te vermijden. In de plaats daarvan zorgen een goed verluchte en frisse slaapkamer, efficiënte verduistering, regelmaat en minimum zes uur slaap voor de nodige recuperatie.
  3. Benadruk het belang van voldoende sociale contacten: tijd maken voor collega’s, het gezin, vrienden en culturele activiteiten zijn cruciaal voor het welzijn en de tevredenheid van uw werknemers.

Waak over het welzijn van uw nachtwerkers

Ideeën, ondersteuning of advies nodig voor uw preventiemaatregelen bij nachtwerk of uw gezondheidsbeleid? Laat u bijstaan door onze experten. Neem vrijblijvend contact op of stel ons uw vraag via health@mensura.be.