Een op de twee rokers slecht geïnformeerd over de e-sigaret
Een nieuwe Belgische studie, uitgevoerd door Mensura, toont aan dat rokers een gebrekkige en vaak onjuiste kennis hebben over dampen (elektrisch roken). Werkgevers die de gezondheid van hun werknemers ter harte nemen, spelen een belangrijke rol in de verspreiding van de juiste informatie.
“De meerderheid van de rokers denkt van zichzelf dat ze goed geïnformeerd zijn over de e-sigaret, maar in werkelijkheid is hun kennis beperkt en zelfs onjuist.” Dit is een van de belangrijkste conclusies van het onderzoek geleid door Sophie Roman, verpleegkundige en gezondheidsconsultant bij Mensura. Het onderzoek loopt in het kader van haar thesis over tabacologie, die ze eind 2017 zal voorstellen.
Sophie Roman testte tussen april en oktober 2016 de kennis van zo’n 640 werknemers (rokers en ex-rokers) via een schriftelijke vragenlijst. De resultaten zijn verrassend.
Verkeerde informatie, verkeerd gebruik
De bevraagde rokers halen hun informatie voornamelijk uit de media en bij andere rokers of dampers. “Hoewel ze denken dat ze vrij goed geïnformeerd zijn, gaan ze bij iets moeilijkere of specifiekere vragen vaak in de fout,” stelt Sophie Roman vast. “Zo denkt een op de drie personen dat de Wereldgezondheidsorganisatie de elektronische sigaret erkent als een middel om te stoppen met roken. Dit is niet het geval.”
Maar wat in de ogen van de onderzoekster nog het meeste opvalt, is dat “bijna twee op de drie personen de e-sigaret zien als een nieuw middel om te roken, en niet als een middel om ermee te stoppen.” Nochtans is dampen geen gezond alternatief voor de traditionele sigaret.
Ik, hulp nodig? Nooit.
De onderzoekster is ook verbaasd over het feit dat twee op de drie deelnemers nooit een specialist raadpleegden om te stoppen met roken. Van de bevraagden die willen stoppen met roken, denkt één derde dit te kunnen zonder de hulp van een tabacoloog.
“Ook hier kan correcte informatie verandering brengen,” stelt Sophie Roman. “Slechts 2% van de personen die stoppen met roken zonder externe begeleiding of hulp, houdt het na een jaar nog steeds vol. Van wie ondersteuning krijgt van een tabacoloog, doet 25% het na twaalf maanden nog steeds zonder tabak. En met cognitieve gedragstherapie en nicotinevervangers loopt dat cijfer op tot 40%.”
Werkgevers moeten hun werknemers informeren
Meer dan een kwart van de bevraagde dampers heeft zijn elektronische sigaret in een gespecialiseerde winkel gekocht. Sophie Roman vindt dat die winkels hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Maar ook werkgevers kunnen de gezondheid van hun werknemers in het oog houden door ze tijdens de preventieve gezondheidscontroles te informeren.
“Werkgevers kunnen medewerkers via de werkplek informeren over de impact van dampen op de gezondheid,” meent Sophie Roman. De boodschap daarbij is tweeledig:
- De elektronische sigaret is geen nieuwe, ‘gezondere’ manier van roken. Ze is schadelijk, we kennen de effecten op lange termijn nog niet en ze houdt de verslaving in stand.
- In het beste geval kan de elektronische sigaret geïntegreerd worden als onderdeel van een rookstopstrategie begeleid door een gezondheidsexpert. Let wel: niet als eerste oplossing maar enkel als de traditionele nicotinevervangers, die een bewezen werking hebben, niet blijken te werken.
Elektronische of klassieke sigaret: dezelfde regels
Het koninklijk besluit van 28.10.2016 stelt de elektronische sigaret volledig gelijk aan de klassieke tabaksproducten. In bedrijven is de e-sigaret met of zonder nicotine onderworpen aan dezelfde regels als tabaksproducten. Indien van toepassing, kan de e-sigaret enkel gebruikt worden in de hiervoor speciaal voorziene en gereserveerde ruimtes, mits naleving van de wettelijke bepaalde normen, meer bepaald op gebied van ventilatie.
Help uw werknemers om gezond te blijven
Het aanmoedigen tot stoppen met roken is slechts een van de aandachtspunten met het oog op gezonde medewerkers en een minimaal verzuim. Ontdek hoe we u kunnen helpen om uw bedrijfsenergie in topvorm te brengen.