Buiten aan het werk? Voorkom tekenbeten! – Infografiek

Teken zijn het hele jaar door aanwezig, maar worden vooral actief tussen maart en oktober. Met deze infografiek informeer je jouw medewerkers die in een groene omgeving werken, over hoe ze tekenbeten en het bijbehorende risico op de ziekte van Lyme kunnen vermijden.

Teken zijn kleine spinachtige beestjes. Ze zetten zich vast op de huid van dieren en mensen om bloed te zuigen. Dat doen ze door zich vanuit struiken, varens of hoog gras naar beneden te laten vallen.

Zo’n 14% van de teken is besmet met de bacterie Borrelia burgdorferi, die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Na een tekenbeet loop je ongeveer 1 à 2% kans om de ziekte van Lyme te krijgen.

Daarnaast kan een tekenbeet ook de virusinfectie Frühsommer-Meningoenzephalitis (FSME) overbrengen, die kan evolueren tot een hersenvliesontsteking. Kortom: de onopvallende beten kunnen zeer ernstige gevolgen hebben.

Wie moet oppassen?

Preventie is noodzakelijk voor iedereen die werkt of zich ontspant in de natuur. Teken verstoppen zich namelijk in bomen, struiken, hoog gras en tussen neerliggende bladeren. Bovendien komen ze voor in het hele land, niet enkel in bossen, maar ook in parken, duinen, weides en zelfs tuinen.

Volgens Sciensano worden 45% van de tekenbeten namelijk opgelopen in de tuin. Op de tweede en derde plaats staan respectievelijk bossen (35%) en natuurgebieden (10%).

Teken zijn het hele jaar door aanwezig, maar worden pas actief bij temperaturen boven 10°C. Hoe warmer, hoe actiever ze zijn. De kans op beten is dus het grootst in de lente en zomer. Al komen ze door de klimaatverandering tegenwoordig ook al in de herfst en winter voor.

Tekenbeten in België: dit zijn de risicogebieden

Het risico op tekenbeten is niet overal even groot. Ontdek via de risicokaarten van Sciensano en de Vlaamse Overheid in welke steden en gemeenten er een verhoogd risico is.

Welke preventieve maatregelen zijn er mogelijk?

  • Kledij die het lichaam zo veel mogelijk bedekt is erg belangrijk. Een lange broek met broekspijpen in de sokken, lange mouwen, gesloten schoenen en een hoofddeksel zijn aangeraden. Op lichtgekleurde kledij zijn teken bovendien beter zichtbaar.
  • Werk je voor lange tijd in de natuur, overweeg dan geïmpregneerde kledij. Die is chemisch bewerkt met permethrine, wat verlammend werkt voor insecten.
  • Op de huid kunnen middelen als DEET 40 of 50% en Tea tree-olie teken afweren. Gebruik deze op alle onbedekte huid.
  • Blijf zo veel mogelijk op aangelegde paden. Daar zitten heel wat minder teken te wachten dan tussen de struiken en planten.
  • Controleer je lichaam regelmatig! Het risico op overdracht van de bacterie Borrelia burgdorferi stijgt naarmate een geïnfecteerde teek aan de huid vasthangt. Als de teek binnen 12 tot 24 uur verwijderd wordt, is de kans op besmetting kleiner. Kijk daarom elke 3 à 4 uur op alle warme plekjes, zoals liezen, knieholtes, oksels, intieme zones, randen van ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Teek gezien? Verwijder die dan op de correcte manier.

Informeer je medewerkers!

Door onze infografiek op te hangen of rond te sturen zijn werknemers meteen mee.

Klik op de onderstaande afbeelding om de infografiek te bekijken.
 

Wat doen bij een beet?

  • Verwijder de teek.
  • Noteer een opgemerkte tekenbeet in je agenda, zowel de datum als de plaats van de tekenbeet. Meld de tekenbeet bij je huisarts, zodat deze opgenomen wordt in je medisch dossier.
  • Let een maand lang op mogelijke symptomen: wees alert op het ontstaan van een rode vlek of kring rondom de tekenbeet of elders op je lichaam en op gezondheidsklachten.
  • Ga bij het ontstaan van een rode vlek of kring of gezondheidsklachten direct naar de huisarts voor antibiotica. De helft van de lymepatiënten geeft aan geen rode vlek gehad te hebben.