Arbeidsongevallen en bijna-ongevallen als bron van preventie-informatie
Jaarlijks zijn er in België zo’n 150.000 arbeidsongevallen in de privésector. Van de werkvloer een veilige omgeving maken moet dus een topprioriteit zijn voor Belgische werkgevers. Investeren in een goed uitgebouwd welzijnsbeleid is daarbij cruciaal. Met een ijzersterke risicoanalyse kan je veel ongevallen vermijden, maar ook uit de ongevallenanalyse achteraf is veel waardevolle informatie te halen – die dan weer op te nemen zijn in de risicoanalyse.
Hoe leren uit arbeidsongevallen
De kans is groot dat ook in jouw organisaties arbeidsongevallen of bijna-ongevallen gebeuren. Naast een goede opvolging van het incident zelf, is leren uit het incident cruciaal om een gelijkaardig ongeval te voorkomen. Breng daarom achteraf alle factoren in kaart die een invloed hadden op het ongeval:
- Wat zijn de rechtstreekse en onderliggende materiële (technische), organisatorische en/of gedragsmatige oorzaken?
- Konden die oorzaken vermeden worden? Waarom wel of niet?
- Werd gedocumenteerd waarom een preventieve actie niet werd uitgevoerd?
- Welke extra preventiemaatregelen of andere acties kunnen er uitgevoerd worden om soortgelijk incident in de toekomst te voorkomen?
- Zijn alle te nemen acties duidelijk en specifiek geformuleerd?
- Is er een onderzoeksrapport en geeft dat de feiten volledig weer?
Denk ook aan de procedure rond een (bijna)arbeidsongeval:
- Is er een instructie om ongevallen en bijna-ongevallen te melden?
- Is er een meldingsformulier voor ongevallen en bijna-ongevallen?
- Heb je een overzicht van alle ongevallen en bijna-ongevallen?
- Is er voor alle ongevallen en bijna-ongevallen een onderzoeksrapport?
- Wordt het personeel geïnformeerd over het ongeval en de maatregelen die genomen (zullen) worden?
Al deze info bundel je in de ongevallenanalyse. Maar daar stopt het niet. Neem de conclusies van de ongevallenanalyse ook op in je algemene risicoanalyse. Definieer concrete acties tot uitvoering in het Jaar Actieplan en/of Globaal Preventieplan.
Op MyMensura vind je invul- en informatiedocumenten die je bij deze procedure kunnen helpen. Raadpleeg ze via Kennis- en documentencenter – Standaarddocumenten – Arbeidsongevallen.
Arbeidsongevallenanalyse vs. risicoanalyse
Een arbeidsongevallenanalyse en een risicoanalyse zijn nauw met elkaar verbonden, en ze spelen beide een belangrijke rol om een veilige werkomgeving te creëren. Beide analyses hangen samen en vullen elkaar aan.
- Een arbeidsongevallenanalyse richt zich op het onderzoeken van ongevallen die al hebben plaatsgevonden. Het doel is om de oorzaken van het ongeval te achterhalen en te voorkomen dat vergelijkbare ongevallen opnieuw gebeuren.
- De arbeidsongevallenanalyse gebeurt dus na de feiten (reactief) terwijl een risicoanalyse een proactieve benadering is, gericht op het identificeren, evalueren en beheersen van gevaren en risico’s alvorens dat er ongelukken gebeuren.
De resultaten van arbeidsongevallenanalyses kunnen worden gebruikt als input voor risicoanalyses. Door te analyseren welke incidenten in het verleden zijn voorgekomen, welke directe en indirecte oorzaken die hadden en welke corrigerende maatregelen er genomen werden, kan de risicoanalyse verfijnd worden. Zo kan je een herhaling van een ongeval voorkomen. Omgekeerd, helpt een goed uitgevoerde risicoanalyse om gevaren en risico’s te identificeren waardoor arbeidsongevallen kunnen worden voorkomen. Beide analyses hebben dus op elkaar een invloed.
Hoe kan Mensura helpen?
Heb je nood aan ondersteuning en advies? Onze experten staan je graag bij!
- Onderzoek van arbeidsongevallen
- Assistentie van de interne preventieadviseur (IPA)
- De risicoanalyse veiligheid
Aan de slag gaan? Neem contact met ons op via onderstaand formulier.