5 tips om veilig te feesten op de werkvloer
In december en januari worden hier en daar kerst- en nieuwjaarsrecepties ingepland. Samen met je collega’s vieren haalt de dagelijkse druk van de ketel, en zorgt voor extra gezelligheid tijdens donkere dagen. Maar ook het vieren moet veilig gebeuren – want je bent nog steeds in een werkomgeving en welzijn blijft prio nummer één. Daarom geven we je vijf tips om veilig te vieren!
#1: Helder alcoholbeleid
Vieren doen velen graag met een glaasje alcohol. Dat is oké, maar op de werkvloer moeten er duidelijke richtlijnen zijn rond alcoholconsumptie. Communiceer voor aanvang van de feestelijkheden je huidige alcohol- en drugsbeleid zodat het helder is wat kan en wat niet. Je kan alternatieve opties aanbieden zoals feestelijke mocktails en limonades of alcoholvrije bieren en wijn. Ook kan je het alcoholisch aanbod beperken of werken met een maximumaantal consumpties.
Lees hier meer over alcoholgebruik tijdens de eindejaarsperiode
#2: Gedragscode en respect
Feestjes zijn een kans om collega’s te verbinden en elkaar beter te leren kennen in een lossere sfeer. Toch blijft wederzijds respect voor grenzen erg belangrijk. Vermijd ongepaste opmerkingen en hanteer een nultolerantie voor ongewenst fysiek contact.
Managers en leidinggevenden moeten een voorbeeldfunctie hebben, en op een professionele manier omgaan met situaties die uit de hand (dreigen te) lopen. Spreek je collega’s aan op eventueel ongepaste uitspraken of gedrag en ondersteun bij problemen.
Ook interessant: Ongewenst seksueel gedrag op het werk: procedures
#3: Eerste hulp en noodscenario’s
Veiligheid neemt geen vrijaf: wees altijd voorbereid.
Enkele essentiële aandachtspunten:
- Zorg dat er iemand aanwezig is met kennis van eerste hulp en dat er een plan is voor noodsituaties.
- Controleer of er een EHBO-kit aanwezig is en of de noodscenario’s duidelijk zijn.
- Zorg ervoor dat de feestlocatie veilig is, zonder brandgevaar of andere risico’s.
- Vergeet ook niet de nooduitgangen te controleren en een verantwoordelijke aan te duiden. Huur je een externe locatie? Zorg ervoor dat je al deze informatie ontvangt van de verhuurder.
- Gebruik je decoratie? Zorg ervoor dat die de doorgangen, nooddeuren en brandblussers niet versperren op vlak van toegang en zichtbaarheid.
Ontdek hier alle opleidingen rond hulpverlening en eerste hulp
#4: Veilig vervoer naar huis
Als werkgever ben je bij een bedrijfsevenement nog steeds verantwoordelijk als er zich ongevallen voordoen. Het organiseren van veilig vervoer kan de kans op ongelukken na een feest verkleinen, zeker als er ook alcohol geschonken wordt.
Zorg bijvoorbeeld voor taxidiensten of faciliteer carpoolen waarbij een BOB aangeduid wordt. Of kies voor een locatie die bereikbaar is met het openbaar vervoer en/of centraal gelegen is. Zo kan iedereen veilig naar huis.
Ook interessant: 5 belangrijke aspecten van mobiliteit op het werk
#5: Feesten zonder druk
Maak de deelname aan een bedrijfsfeest vrijblijvend, om druk op werknemers te vermijden. Feestjes moeten vooral plezierig zijn, geen extra verplichting. Zo kan je bijvoorbeeld vermelden dat je niet heel de tijd aanwezig moet zijn. Voor maximale deelname kies je best een tijdstip dat de balans tussen werk en privé respecteert, zoals een vroege avond of (na)middag. Wees begripvol als werknemers niet (heel de tijd) aanwezig kunnen zijn.
De sleutel bij feesten op de werkvloer is vooral: communiceer transparant, dan kom je al een heel eind. Vraag op voorhand of achteraf ook feedback aan je werknemers, zo kan je steeds optimaliseren. Zo kan iedereen zorgeloos en veilig feesten!
Heb je nog vragen rond arbeidsveiligheid bij feesten? Neem contact met ons op via onderstaand formulier.