Matrix ‘Aangepast werk’: je werkposten en risico’s in kaart

Keren werknemers terug na een langdurige periode van afwezigheid, dan kunnen ze niet altijd meteen hun ‘oude’ werk terug oppakken. Soms oordeelt de preventieadviseur-arbeidsarts dat het takenpakket op een andere manier moet worden ingericht. Maar hoe pak je dat aan? De matrix ‘Aangepast werk’ van Mensura helpt je om al je werkposten in kaart te brengen, inclusief risico’s en mogelijke aanpassingen.

Je kan het takenpakket van een werknemer op allerlei manieren aanpassen: nieuwe procedures, beperkte uren, andere arbeidsmiddelen … Mensura ontwikkelde de matrix ‘Aangepast werk’ om werkgevers hier concreet bij te helpen en zo werkbaar werk te ondersteunen.
 

De mogelijkheden tot aangepast werk maken deel uit van je (wettelijk verplicht) collectief re-integratiebeleid. Dat beleid moet je minstens een keer per jaar evalueren en op basis daarvan verbetervoorstellen uitwerken.

Preventief instrument

Eerst en vooral is de matrix een belangrijk instrument in het kader van verzuimpreventie. Je hebt er immers alle mogelijkheden tot aangepast werk in je organisatie mee in kaart. Vervolgens bepaal je welke acties nodig zijn om je werkposten minder belastend (of ‘groener’) te maken en zo verzuim te verminderen. Waar zie je quick wins en prioriteiten?

Op die manier kan de matrix hardnekkige misverstanden ophelderen rond bepaalde werkposten. “Medewerkers zeggen mij vaak dat ze nog gerust balie- en kassawerk kunnen doen”, zegt Karin Dillen, preventieadviseur-arbeidsarts bij Mensura. “Maar ze vergeten dat je daar lang moet stilstaan en veel tilwerk hebt: kranten, postpakketten etc. De matrix maakt al die risico’s duidelijk en geeft werkgevers het nodige inzicht om er iets aan te doen.”
 

Dynamische en interactieve tool

Zo krijg je een overzicht van alle werkposten met hun mogelijke risico’s en triggers – ook mentaal. Voor job A moet de medewerker misschien veel goederen tillen, terwijl B vooral focust op rekken vullen. Positie C vereist dan weer bijvoorbeeld continue waakzaamheid of intensieve cognitieve vaardigheden. Welke tijdelijke aanpassingen zijn nodig? En hoe kan de medewerker gaandeweg terugkeren naar het oorspronkelijke takenpakket?

“De matrix is dus ook een dynamische en interactieve tool”, legt Sofie De Vocht uit, preventieadviseur ergonomie bij Mensura. “De invulling gebeurt steeds in overleg met de arbeidsarts en de medewerker. Voor een terugkerend teamlid kan je bijvoorbeeld visualiseren welke werkposten geschikt zijn voor het aangepaste takenpakket. Voor welke werkposten is overbelasting waarschijnlijk (rood), mogelijk (geel) of onwaarschijnlijk (groen)?”

Multidisciplinaire communicatie

Als je dat wilt, begeleidt Mensura je stap voor stap bij de invulling van je matrix. “Samen verdiepen we ons in de vereisten van je werkplek”, verduidelijkt Sofie. “Ook peilen we grondig naar de behoeften van je medewerkers. Op basis daarvan zoeken we een compromis tussen hun goede ideeën en wat er mogelijk is vanuit de verschillende oogpunten: ergonomisch, psychosociaal etc. Tot slot zitten we samen met alle stakeholders die je wilt betrekken, om zo concrete actiepunten te formuleren.”

Die multidisciplinaire communicatie is cruciaal voor het succes van je re-integratieverhaal. “Re-integratie is een complex verhaal met verschillende personen die allemaal moeten samenwerken”, besluit Karin. “Iedereen geeft input door een andere bril, en dat is ook nodig. Achter rugklachten zit bijvoorbeeld zo veel meer dan ‘ik kan niet vooroverbuigen’. Met een duidelijke communicatie, zonder al te veel tussenlijnen, blijven de prioriteiten duidelijk voor iedereen. Ik voel ook als arts dat dat zorgt voor meer positiviteit op de werkvloer. Je zoekt samen naar oplossingen en dat geeft iedereen energie.”


Wil jij ook aan de slag met de matrix ‘Aangepast werk’?

De matrix is geen one-size-fits-all, maar wordt telkens op maat gemaakt van de werkgever. Contacteer ons via het formulier hieronder om samen aan de slag te gaan.

Vink hieronder aan dat je geen robot bent. Zo weten wij dat jouw bericht geen spam is.