Mazelen in opmars: wat betekent dat voor jou als werkgever?

In februari 2024 waarschuwde het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) dat het mazelenvirus aan een opmars bezig is in Europa. Bescherming is nochtans eenvoudig: een dubbele inenting. Als werkgever kan je dus het best de nodige maatregelen nemen en informatie delen met je (ongevaccineerde) medewerkers. Hieronder vind je de belangrijkste vragen en antwoorden.

Zijn de mazelen ernstig?

Jazeker! De mazelen zijn geen onschuldige kinderziekte, maar een aandoening die kan leiden tot ernstige complicaties (bijv. een long- of hersen(vlies)ontsteking), in zeldzame gevallen met de dood tot gevolg. Sommige groepen lopen een hoger risico op complicaties, zoals baby’s, jonge kinderen, zwangere vrouwen en personen met een immunosuppressieve aandoening (bijv. auto-immuunziektes).

Wat zijn de symptomen van mazelen?

De ziekte start meestal als een verkoudheid met (hoge) koorts, hoestbuien, rode ogen … Het bekendste symptoom zijn de typische rode vlekjes, die na 3 tot 7 dagen ontstaan en die overal op het lichaam kunnen voorkomen.
 

Zijn mazelen besmettelijk?

Mazelen zijn zeer besmettelijk – besmettelijker dan de griep! – en het virus kan snel overgedragen worden via druppels (bijv. hoesten of niezen) en alle vormen van contact (bijv. een handdruk of deurknoppen). Rond het begin van de huiduitslag ben je vanaf 4 dagen ervóór besmettelijk tot 4 dagen erna. Tijdens de verkoudheidsfase is de kans op besmetting het grootst.

Verplichte melding

De mazelen vormen een gevaar voor de volksgezondheid. Als (huis)artsen mazelen vaststellen bij een patiënt, dan zijn ze verplicht om dat te melden aan het Departement Zorg.

Wat kan je doen als werkgever?

Je bent levenslang beschermd als je als kind mazelen hebt doorgemaakt, of als je een dubbele inenting kreeg met het gratis MBR-vaccin (mazelen-bof-rubella). Na 2 MBR-vaccinaties bij je huisarts, met minimaal 1 maand ertussen, ben je volledig gevaccineerd. Het is dus essentieel dat je je werknemers informeert over de risico’s van de ziekte en de gevolgen van een vaccin op hun gezondheid.

Je kan ook extra maatregelen treffen op de werkvloer:

  • Hygiëne: vertel je medewerkers dat ze het best hoesten en niezen in de plooi van hun elleboog – een gouden regel uit het coronatijdperk. Zorg voor goed geventileerde kantoorruimtes en wegwerpzakdoekjes.
  • Isolatie: heeft een werknemer de mazelen? Dan mag die persoon niet in contact komen met ongevaccineerde of zwangere collega’s, of collega’s met een immunosuppressieve aandoening.

Wie laat zich het best vaccineren?

Sommige beroepen brengen een groter risico op mazelen met zich mee. Denk aan personen die veel werken met kinderen, ouderen, zieken of mensen met een verzwakt immuunsysteem. Dat risico geldt ook voor wie regelmatig omgaat met mensen uit gebieden met een lage vaccinatiegraad (bijv. asielzoekers, immigranten, reizigers uit bepaalde regio’s etc.).

Bovendien zitten de mazelen pas sinds 1985 in het vaccinatieschema. Heb je medewerkers die zijn geboren tussen 1970 en 1985? Dan hebben ze mogelijk maar één vaccin gehad, waardoor ze onvoldoende beschermd zijn. Moedig hen aan om hun situatie na te vragen bij hun ouders, huisarts of online. Ze kunnen ook hun bloed laten testen op antistoffen.

Waarom is het mazelenvaccin belangrijk?

Vaccinaties zijn veilig, doeltreffend en kunnen levens redden. Een besmettelijke ziekte kan voor persoon A weinig gevolgen hebben, terwijl ze voor persoon B levensbedreigend kan zijn. Vaccins beschermen bijgevolg niet alleen de gevaccineerde, maar ook de (kwetsbare) mensen in hun omgeving. Bijwerkingen van het vaccin zijn meestal mild, zoals een lichte koorts of een pijnlijke arm.
 

Conclusie

In de Europese opmars van de mazelen speel jij als werkgever een belangrijke rol in de bescherming van je (kwetsbare) medewerkers. Zorg voor goede hygiënemaatregelen op de werkvloer om de kans op besmetting te verkleinen. Informeer ook je ongevaccineerde (of onvoldoende gevaccineerde) medewerkers over de risico’s van mazelen en het belang van volledige vaccinatie. Door proactief te handelen, draag je bij aan hun gezondheid en aan die van de samenleving in het algemeen.

Ook (meer) investeren in de gezondheid van je medewerkers?

Neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier.

Vink hieronder aan dat je geen robot bent. Zo weten wij dat jouw bericht geen spam is.