Werknemers bij kleine bedrijven hebben minder gezondheidsproblemen
In 2023 meldden werknemers bij kleine bedrijven (< 20 werknemers) 20% minder lichamelijke klachten dan medewerkers bij grotere ondernemingen.
Dat blijkt uit een onderzoek van Mensura bij 320.000 werkende Belgen.
Bij psychische klachten lag het aantal meldingen zelfs 64% lager. Hoe komt dat? Onze experts zochten en vonden enkele mogelijke verklaringen.
In de voorbije vijf jaar is het aantal werknemers met fysieke of psychische klachten sterk gestegen. Fysieke problemen (o.a. pijn aan de nek, schouders en rug) namen toe met 22%, psychische aandoeningen (o.a. stress) met maar liefst 80%.
Bij kleine bedrijven is die stijging ook merkbaar, maar de cijfers liggen wel beduidend lager. Ongeveer een vijfde van de werknemers daar (21,2%) rapporteerde fysieke problemen in 2023, tegenover 25,5% bij grote bedrijven. Ook gaf 4,8% van de werknemers in kleine bedrijven aan dat ze mentale klachten ondervonden, terwijl het bij grotere spelers ging om 7,9%.
Meer budget en impact
Volgens Gerrit Pollentier, expert ergonomie bij Mensura, speelt net de kleinschaligheid van kleine bedrijven een belangrijke rol in hun lagere verzuimcijfers. Wie wil investeren in preventieve maatregelen of ergonomische aanpassingen kan nu eenmaal gemakkelijker budget vrijmaken voor tien werknemers dan voor enkele duizenden.
Bovendien heeft verzuim een veel ingrijpender effect op een kleiner team dan op een grote afdeling. Gerrit: “Werk je in een team van tien mensen en word je langdurig ziek? Dan is jouw afwezigheid een veel dringender probleem voor je collega’s dan wanneer je team 200 mensen telt. Dat verhoogt natuurlijk de drempel om je ziek te melden.”
Menselijk contact
En de aanzienlijke kloof op het gebied van psychische klachten? In 2023 gaven werknemers in kleine bedrijven 64% minder mentale problemen aan. Marie Lamoral, preventieadviseur psychosociale aspecten bij Mensura, wijst op de belangrijke rol van direct menselijk contact. Werknemers bij kleine bedrijven hebben niet noodzakelijk minder stress, maar wel meer mogelijkheden om stress te voorkomen en te verlichten.
“Vaak komt werkstress voort uit een gebrekkige interne communicatie en de manier waarop de bedrijfsvisie en -cultuur worden gedeeld,” zegt Marie. “In kleine bedrijven is de communicatie directer en is er minder afstand tussen de manager en de werknemers. Je leidinggevende is dus gemakkelijker bereikbaar.”
Wél blijft het aantal meldingen van psychische klachten sterk stijgen, in grote én kleine bedrijven. “De laatste jaren heeft mentaal welzijn – terecht – meer aandacht gekregen,” legt Gerrit uit. “Aandacht van de media, wetgevers, werkgevers … en dus ook op de werkvloer. Er zijn dus niet per se minder mentale klachten dan vroeger, maar mensen melden ze wellicht meer.”
Conclusie
De onderzoeksresultaten benadrukken het belang van de bedrijfsomvang voor het algemene welzijn van medewerkers. Kleine bedrijven bieden een omgeving waarin fysieke en mentale gezondheidsproblemen minder vaak voorkomen, dankzij betere preventieve maatregelen en een hechtere, meer communicatieve werkcultuur.
Wil jij (nog) meer investeren in het welzijn van je medewerkers?
Neem dan gerust contact met ons op via het onderstaande formulier.