Heeft jouw bedrijf een veiligheidsadviseur nodig?
Sommige organisaties zijn wettelijk verplicht om een veiligheidsadviseur aan te stellen. Het is de moeite om na te gaan of dat ook voor jouw bedrijf geldt, want sinds 2023 vallen ook afzenders van gevaarlijke goederen (bijv. expediteurs) onder die wetgeving. Bovendien werden de bijbehorende controles aanzienlijk verstrengd, inclusief boetes. Maar wanneer heb je een veiligheidsadviseur nodig? Lees hieronder wat de criteria zijn, en hoe Mensura en DGT er samen voor zorgen dat je wettelijk in orde bent.
Wat is een veiligheidsadviseur?
Een veiligheidsadviseur geeft advies over de verzending en het vervoer van gevaarlijke goederen via de weg (ADR), de spoorwegen (RID) of de binnenwateren (ADN). De adviseur controleert de naleving van de voorschriften, schrijft en reviseert interne procedures, voorziet instructies voor noodsituaties, etc. Daarbij hanteert de veiligheidsadviseur Europese richtlijnen, zoals de richtlijn ADR (l’Accord relatif au transport international de marchandises Dangereuses par Route).
“Stel dat je gevaarlijke goederen moet laden of lossen,” illustreert Bart Cuenen. Hij is veiligheidsadviseur bij DGT, een advies- en opleidingscentrum voor het vervoer, de verzending en de behandeling van gevaarlijke goederen in Vlaanderen en Wallonië. “We vertellen organisaties niet hoe ze die stoffen moeten opslaan, maar treden op zodra ze worden getransporteerd of verscheept. Dan geven we advies over de manier waarop je ze moet laden, lossen en verpakken – zoals de vullingsgraad en het gewicht, maar ook de benodigde documenten zoals het ADR-vervoerdocument, een ‘dangerous goods declaration’ of een containerverpakkingscertificaat”.
Veiligheidsadviseur vs. preventieadviseur
Een veiligheidsadviseur is niet hetzelfde als een preventieadviseur. Een preventieadviseur geeft advies over alle aspecten van welzijn op de werkplek: arbeidsmiddelen, hygiëne, ergonomie, psychosociaal welzijn, eerste hulp, etc. De preventieadviseur volgt de Codex over het welzijn op het werk. Elk bedrijf moet een interne preventieadviseur hebben.
“In Barts voorbeeld over laden en lossen zal ik als preventieadviseur advies verstrekken over de mogelijke risico’s,” zegt Marnix Paepen, externe preventieadviseur arbeidsveiligheid bij Mensura. “Kan een verkeerde manipulatie bijvoorbeeld leiden tot een blootstelling met gezondheidsschade voor de lader of losser? Moet ik persoonlijke beschermingsmiddelen voorzien? Of moet er een brandblusapparaat in de directe omgeving zijn?”
Synergie vraagt om nauw overleg
De veiligheidsadviseur en preventieadviseur hebben elk een specifieke verantwoordelijkheid, maar er zijn ook vele gelijkenissen tussen de twee. Ze maken allebei gebruik van SDS’en (Safety Data Sheets), geven sensibiliseringsopleidingen, voeren procedures in, onderzoeken incidenten, stellen jaarlijkse rapporten op … Heeft jouw onderneming zowel een preventieadviseur als een veiligheidsadviseur? Dan is het essentieel dat beiden in nauw contact staan met elkaar.
Wanneer heb je een veiligheidsadviseur nodig?
Is jouw bedrijf betrokken bij de verzending (bijv. expediteur) of het vervoer van gevaarlijke goederen (bijv. chauffeurs)? Of verricht je de bijbehorende laad-, los-, vul- en/of verpakkingswerkzaamheden (bijv. verpakkers of uitbaters van containers)? Dan moet je een veiligheidsadviseur aanwijzen. Je veiligheidsadviseur mag een interne of externe medewerker zijn, zolang die persoon beschikt over een scholingscertificaat, geldig voor de juiste klasse en de bijbehorende transportmodi. Elke 5 jaar moet dat attest verlengd worden – minstens in het laatste geldigheidsjaar. In België kan je tot 12 verschillende attesten nodig hebben.
“Sinds 2023 is de ADR-wetgeving van toepassing op een grotere groep bedrijven dan daarvoor,” vervolgt Bart. “Nu moet je ook een veiligheidsadviseur aanstellen als je de afzender bent in het vervoersproces. Dat geldt dus ook voor de tussenpersonen die een contract afsluiten met de hoofdvervoerder om het transport praktisch te regelen. Er zijn nog vele organisaties die zich hiervan niet bewust zijn – maar die dus wel gecontroleerd en beboet kunnen worden.”
Er zijn vrijstellingen van toepassing, maar de regelgeving is complex. Twijfel je of je ook een veiligheidsadviseur moet aanwijzen? Dan kan je terecht bij Mensura. Om organisaties optimaal te kunnen begeleiden bij de aanstelling van een veiligheidsadviseur, sloot Mensura een partnership met DGT.
Mensura en DGT: brede dienstverlening voor veiligheid en preventie
De externe preventieadviseurs van Mensura staan bedrijven bij om de expertise van hun interne preventieadviseurs aan te vullen. Maar als EDPBW is Mensura niet juridisch bevoegd om hetzelfde te doen voor veiligheidsadviseurs. Onze partner DGT kan onze klanten wel assisteren in die materie.
“Bij Mensura blijven we natuurlijk focussen op onze kerntaken als externe preventieadviseurs,” vertelt Marnix. “Wil je een externe veiligheidsadviseur inschakelen of je interne veiligheidsadviseur coachen? Of zoek je gespecialiseerd advies over het transport van gevaarlijke goederen? Dan komen de ervaren veiligheidsadviseurs van DGT in beeld. Zo kan Mensura een totaalpakket aanbieden voor veiligheid en preventie.”
Niet zeker of jouw bedrijf een veiligheidsadviseur nodig heeft?
Vraag het ons via het formulier hieronder.