Geluk? Dat maak je zelf met deze tips!

We denken allemaal weleens dat geluk iets is wat ons overkomt, en dat de ene persoon gewoon wat meer geluk heeft dan de andere. Toch heb je 40% van jouw geluksgevoel helemaal zelf in de hand. Door bewust controle uit te oefenen over jouw gedachten en gevoelens, creëer je jouw eigen pad naar geluk. Maar hoe begin je eraan?

“Geluk is een bijproduct van hoe je omgaat met wat er op je pad komt. Persoonlijk is het voor mij een vorm van tevreden zijn met wie je bent en de situatie waarin je je bevindt”, vertelt Marianne Van Hees, psychosociaal preventieadviseur bij Mensura.
 

De maakbaarheid van geluk

“Dat niet iedereen even gelukkig kan zijn, is een uitspraak die deels klopt. Uit onderzoek blijkt immers dat 50% van ons geluksgevoel genetisch bepaald is. We noemen deze factor ook wel de natuurlijke balans, aangezien dit het geluksniveau voorspelt waarnaar we steeds terugkeren”, verklaart Marianne.

“Wanneer je bijvoorbeeld een grote som geld wint, neemt jouw geluksgevoel tijdelijk toe. Net zoals jij je enige tijd ongelukkiger voelt nadat je ernstig gewond bent geraakt in een ongeval. Maar onze natuurlijke balans herstelt zichzelf iedere keer."

Daarnaast hebben omstandigheden – met 10% – slechts een beperkte impact op hoe goed we ons voelen. “Rijkdom en fysieke schoonheid maken dus echt niet per se gelukkig”, weet Marianne.

De laatste 40% beïnvloeden we helemaal zelf. “Per dag hebben we meer dan 6000 gedachten, die zowel bewust als onbewust kunnen zijn. Onze gedachten bepalen met andere woorden in grote mate hoe gelukkig we ons voelen. Hoe positiever deze gedachten, hoe groter jouw geluk.”
 

Vier praktische tips

“Vaak denken we dat mensen gelukkig(er) zijn omdat ze een goede gezondheid hebben, omringd worden door veel vrienden en familie, of omdat ze zelfverzekerd zijn. Maar deze factoren kunnen zowel een oorzaak als gevolg zijn van ons geluk. Focus dus op wat je gelukkig maakt en de rest volgt vanzelf”, legt Marianne uit. We geven alvast enkele concrete tips:

  1. Toon dankbaarheid
    Geluk en dankbaarheid liggen erg dicht bij elkaar. We vergeten vaak wat er allemaal wel goed loopt. Maar daarop focussen maakt een heel verschil. “Je geniet hierdoor meer van de positieve gebeurtenissen in het leven, en je kan beter omgaan met stress en trauma. Daarnaast verhoogt een dankbare ingesteldheid jouw gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen.”
     
  2. Stel doelen
    Onderzoek toont aan dat streven naar een realistisch doel belangrijker is voor het algemene welzijn dan het bereiken van dat doel. “Door ons in te zetten voor iets wat we belangrijk vinden, ervaren we een gevoel van controle. Dat stimuleert ons zelfvertrouwen en geeft betekenis aan ons dagelijks leven.”
     
  3. Stop piekergedachten
    “Piekeren brengt je vaak in een negatieve spiraal: je raakt overtuigd van jouw sombere gedachten, je bent minder geconcentreerd en gemotiveerd, en je neemt minder initiatief.” Maak daarom komaf met piekergedrag aan de hand van een 3-stappenplan:
    • Laat jouw gedachten los. “Wanneer je opmerkt dat je piekert over iets, besef dan dat het maar om een gedachte gaat. Wat je denkt, is niet per se waarheid. Plaats er een neutrale of positieve gedachte tegenover.”
    • Blijf niet bij de pakken zitten. Maar neem initiatief om de problemen waarover je piekert op te lossen. “Zelfs door kleine stapjes vooruit te zetten, verbeter je jouw stemming en zelfbeeld.”
    • Leid jezelf af van piekergedachten. “Besef je dat je piekert? Laat deze gedachten dan los door te mediteren of stel de gedachten in vraag. Waarover ben je net aan het piekeren? Waarom? En zal dit er volgend jaar überhaupt nog toedoen?”
       
  4. Koester sociale relaties
    Iedereen ervaart de behoefte om erbij te horen. Een belangrijke reden hiervoor is dat sociale relaties de mooie momenten beter maken en de moeilijke tijden draaglijk. “Let wel: het is daarom belangrijk dat je investeert in positieve relaties. Onderzoek wijst uit dat positieve uitspraken en gedragingen een grotere impact hebben dan een negatieve houding. Vier dus elkaars successen, geef elkaar complimenten en constructieve feedback, en maak voldoende tijd voor wie belangrijk is”, besluit Marianne.

Gelukkige werknemers zorgen voor een positieve werksfeer en minder verzuim. Een optimaal geluksgevoel biedt dus voordelen voor zowel individuen als organisaties. Volg een van onze workshops en ontdek de positieve impact van mindfulness of verhoog jouw veerkracht.