Milieu-inspectie over de vloer? Wat u moet weten als Brussels bedrijf (FAQ)
De Brusselse milieuwetgeving biedt bescherming tegen allerhande risico’s voor de gezondheid en het leefmilieu. Een team van ambtenaren kijkt op de naleving ervan. Dat doen ze tijdens inspectiebezoeken aan bedrijven. Maar hoe gaat dat in zijn werk en wat zijn de mogelijke gevolgen? Maar ook: waarom komt uitgerekend uw onderneming in hun vizier? We vatten het voor u samen in vijf veelgestelde vragen.
1. Waarom komt de milieu-inspectie bij mij langs?
De aanleiding voor een inspectiebezoek kan een klacht zijn uit de omgeving van uw bedrijf, bijvoorbeeld geluidsoverlast of geurhinder. Maar net zo goed kadert het bezoek in een bredere controlecampagne rond een specifiek thema of binnen uw sector.
2. Waar moet ik me aan verwachten tijdens het bezoek?
U bent verplicht om de milieu-inspecteurs toegang te geven tot al uw gebouwen. Tijdens hun rondgang mogen ze vragen stellen aan de aanwezige medewerkers en alle nodige documenten opvragen. Tot slot kunnen ze stalen nemen en metingen uitvoeren om hun vaststellingen te staven. Is er specifieke expertise vereist, dan mogen ze zich laten bijstaan door een specialist ter zake. Alle eventuele kosten zijn voor uw rekening.
3. Wat als de inspectie een milieurisico vaststelt in mijn bedrijf?
Afhankelijk van de aard van het risico krijgt u van de inspecteur een waarschuwing, een ingebrekestelling of een proces-verbaal. Is er geen directe hinder of dreiging voor uw medewerkers of de omgeving, dan zal de inspecteur u een termijn opleggen om het probleem op te lossen.
Bij reële dreiging of grote hinder, daarentegen, is de inspecteur bevoegd om zelf maatregelen te nemen. Bijvoorbeeld: ligt het geluidsniveau van een van uw machines ver boven de toegelaten norm, dan zal u die onmiddellijk moeten uitschakelen.
4. Ik kreeg een proces-verbaal, wat nu?
Het proces-verbaal belandt binnen de tien dagen na het bezoek op het bureau van de Procureur des Konings. Afhankelijk van de ernst en eventuele recidive krijgt u een strafrechtelijke of administratieve vervolging opgelegd. De procureur beslist hierover binnen de zes maanden.
Bij een strafrechtelijke vervolging riskeert u een gevangenis- of werkstraf, of een serieuze geldboete. Alles hangt natuurlijk af van de ernst van het milieumisdrijf. De maatregelen die de milieu-inspectie oplegde, blijven daarbij behouden.
Beslist de procureur dat er geen strafrechterlijke vervolging komt of is de termijn van zes maanden verstreken, dan krijgt u een administratieve geldboete. Een administratieve geldboete in de plaats van een strafrechterlijke vervolging kan dus niet.
5. Kan ik in beroep gaan tegen de vervolging?
Ja, daarvoor kan u terecht bij het Milieucollege van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Beroep indienen tegen een opgelegde maatregel moet binnen de 10 dagen. Voor een administratieve geldboete heeft u twee maanden de tijd.
Bijblijven met de milieuwetgeving is specialistenwerk. Met onze jarenlange expertise adviseren en begeleiden we u professioneel. Zodat u als organisatie kan groeien op een groene manier. Kom meer te weten over ons aanbod in milieu of neem vrijblijvend contact met ons op.