Stoppen met roken op het werk: het geheim van een succesvolle aanpak
Sinds 2019 zetten steeds meer bedrijven stappen om rookvrij te worden. In tijden van langer wordende loopbanen is dat niet alleen een kwestie van gezondheid, maar ook van werkgeversimago. Rookstopbegeleiding is bovendien ook populair bij medewerkers, waarvan één op de drie na zo’n traject voorgoed stopt met roken. Hoe maximaliseert u nog verder hun kansen?
Stoppen met roken is onderworpen aan cycli of ‘wetgevingspieken’, zoals tabakologe Hilde Vandecasteele van het Institut Bordet ze noemt. “In 2009, toen roken in bedrijfsruimten bij wet verboden werd, kende rookstopbegeleiding op het werk een eerste golf van succes. Wat later was er opnieuw een piek bij de ondertekening van CAO 100, waarin bedrijven werden opgeroepen om hun medewerkers te beschermen tegen giftige stoffen zoals alcohol en drugs.”
“Aanvankelijk namen de bedrijven vooral maatregelen om te voldoen aan de wetgeving,” analyseert Hilde Vandecasteele verder. “Vandaag zien we echter een nieuwe golf van aanvragen die eerder verband houden met het werkgeversimago. Ondernemingen willen geen rookhok meer op de werkvloer. Iedereen associeert roken inmiddels met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Bedrijven willen daar niet langer aan meewerken.”
Voeg daar nog de positieve effecten van stoppen met roken op mentaal welzijn aan toe, en het mag duidelijk zijn waarom werkgevers hun medewerkers rookstopbegeleiding aanbieden. “Jezelf bevrijden van een rookverslaving heeft bovendien een positieve psychologische impact: je voelt minder angst en stress, en kwetsbare personen hebben minder depressieve periodes.”
Groepsbegeleiding is krachtiger dan individuele follow-up
Begeleiding op het werk biedt een onmiskenbaar voordeel: het groepseffect. “In onze ervaring is groepsbegeleiding doeltreffender dan individuele follow-up. Dat heeft wellicht te maken met de groepsdynamiek: niemand staat er alleen voor en er ontstaat een vorm van collectieve steun. Dat motiveert om eraan te beginnen én om de inspanning op lange termijn vol te houden.”
Groepssessies zijn populairder, maar ook doorgaans moeilijker te vinden. Deelnemen op het werk en tijdens de werkuren vinden kandidaat-stoppers een belangrijk voordeel. “Het voelt aan als een ‘cadeautje van de baas’ en heeft een zeer positief effect werknemerservaring en het imago van de werkgever,” benadrukt Hilde Vandecasteele. “Het is echter belangrijk dat ook de medewerker zelf financieel betrokken wordt, bijvoorbeeld door zelf te betalen voor zijn vervangproducten. We hebben namelijk vastgesteld dat de resultaten op lange termijn minder goed zijn als de werknemer zelf niets hoeft te investeren.”
Bewustwording
Collectieve begeleiding omvat minimaal acht sessies, verspreid over een periode van drie maanden. “Als we daarna gespreid in de tijd nog enkele sessies kunnen organiseren om de deelnemers tot een jaar lang op te volgen, verhogen we de kans op succes aanzienlijk”, benadrukt de tabakologe.
De allereerste infosessie is in elk geval heel belangrijk. “Wij adviseren om die open te stellen voor niet-rokers, want ook zij kunnen interesse hebben. Misschien hebben ze last van passief roken, is een van hun kinderen beginnen te roken, willen ze een collega steunen, en ga zo maar door. Het doel van die sessie is informatie geven, maar ook bewustwording creëren. Soms kijken mensen verbaasd op als ze horen dat er in sigaretten ammoniak zit, een stof die niemand wil binnenkrijgen. Anderen zullen gevoelig zijn voor de informatie over de tabaksindustrie, bijvoorbeeld de technieken die de sector hanteert om rokers aan hun verslaving te binden. Een gedragsverslaving onder woorden brengen – want dat doen we in deze infosessie – maakt mensen meer bewust.”
Positief resultaat voor één op de drie rokers
Rookstopbegeleiding vergroot de kans op succes, ongeacht de gekozen formule. “Zonder hulp grijpt meer dan 95% van de rokers die willen stoppen, binnen een jaar terug naar een sigaret. Dankzij follow-up slaagt één op de drie erin om op lange termijn vol te houden. Investeren in begeleiding heeft dus wel degelijk een impact, ook al blijft de weg moeilijk.” De rest zal afhangen van het feit of de tabakoloog een goede groepsdynamiek weet te creëren, en van het doorzettingsvermogen van elke deelnemer.
Tips om rookstopbegeleiding te introduceren in uw bedrijf:
- Kies voor een positieve communicatie. Gebruik zeker geen beschuldigende termen.
- Begin met een infosessie over roken en nodig ook niet-rokers uit.
- Plan groepen van maximaal 8 personen voor een optimale interactie.
- Wees vrijgevig … maar niet té: een eigen financiële investering van de roker zelf is een motivatie om te volharden.
Maak hiervoor gebruik van onze poster.
Rookstopbegeleiding in uw bedrijf?
Als medewerkers stoppen met roken, heeft dat een positieve invloed op hun gezondheid. Ze zijn bovendien vitaler én productiever. Stoppen met roken is echter niet eenvoudig. Als een groep medewerkers het rookstopprogramma samen doorloopt, zijn ze beter gemotiveerd en is de kans op slagen groter. Daarbij kunt u als werkgever een belangrijke rol spelen door rookstopbegeleiding aan te bieden.