Port of Antwerp
- Home
- Wat onze klanten vertellen
- Port of Antwerp
Gezondheidsbeleid mét impact: Havenbedrijf Antwerpen klaart de klus
Thuishaven als hefboom voor een duurzame toekomst: zo valt het Havenbedrijf Antwerpen het beste te beschrijven. Zo’n 1550 medewerkers op een oppervlakte van 20.000 voetbalvelden – van beeldschermwerkers tot bemanners van sluizen – zorgen ervoor dat de haven zijn activiteiten vlot kan uitvoeren. “Een beleid dat de gezondheid van elke werknemer bevordert, vereist helder inzicht in de gezondheidsrisico’s en behoeften van werknemers”, vertelt Linda Brys, hr-advisor.
Uitdagingen
- Het fysieke en mentale welzijn van alle 1550 medewerkers bevorderen.
Oplossingen
- Een Vitality Scan: bevraging die peilt naar de leefstijl van medewerkers en de gewenste ondersteuning op de werkvloer;
- Een integrale aanpak, op basis van de bevindingen van de arbeidsarts en de resultaten van de Vitality Scan.
Voordelen
- Waardevolle inzichten in de gewoontes en behoeften van werknemers;
- Een gericht gezondheidsbeleid met een langetermijnimpact.
Door de Vitality Scan en bevindingen van de arbeidsarts hebben we een beter beeld van de gezondheidsrisico’s bij onze medewerkers, en pakken we die doelbewust aan."Linda Brys hr-advisor bij Havenbedrijf Antwerpen
Het welzijn van medewerkers was voor Havenbedrijf Antwerpen altijd al een prioriteit. “Om hun gezondheid verder te verhogen, besloten we in 2018 om één gericht gezondheidsbeleid op te stellen”, begint Linda Brys, hr-advisor. “Voordien waren er een reeks acties, verspreid over afdelingen.”
Een nulmeting was essentieel. Linda: “Concreet wilden we inzicht in de grootste gezondheidsrisico’s bij medewerkers en welke ondersteuning ze daarbij verlangen. Onze vaste Mensura-arbeidsarts gaf input op basis van de standaard gezondheidsbeoordelingen. Maar we wilden ook rechtstreekse feedback van de medewerkers.”
Bevraging op maat
De Vitality Scan hielp daarbij: een bevraging bij werknemers rond hun leefstijl. “Samen met Havenbedrijf maakten we vragenlijsten op maat van de organisatie”, vertelt Nancy Doyen, adviseur gezondheidsbevordering bij Mensura. “Bijna 2 op de 3 medewerkers vulde de bevraging helemaal in.”
De scan leverde waardevolle inzichten op. Nancy: “Zo bleek een evenwichtig voedingspatroon een werkpunt. Ook stress op de werkvloer en voldoende bewegen verdienden extra aandacht. Werknemers waren daarnaast vragende partij voor ondersteuning vanuit de werkgever, zoals rookstopbegeleiding.”
Gezond bezig, goe bezig
Op basis van de Vitality Scan en input van de arbeidsarts, tekende Havenbedrijf Antwerpen begin 2019 een gezondheidsbeleid uit: ‘GEZOND’. Linda: “We richten ons op zes aspecten: mentaal welbevinden, bewegen, slapen, voeding, verslaving en water.”
Met de speerpunten uitgezet, trapte Havenbedrijf een gezondheidscampagne op gang. Linda: “Onder het motto ‘Gezond bezig, goe bezig’ lanceerden we pilootprojecten. Als eerste: een tweewekelijkse fruitmand op al onze locaties. Evident voor veel organisaties, maar niet voor ons, gezien sommigen op sleepboten en aan sluizen werken. Maar de respons was heel positief, waardoor we de frequentie optrokken naar wekelijks.”
Verzameling van acties
Linda: “Daarnaast serveren we nu in het bedrijfsrestaurant in het havenhuis op maandag enkel vegetarische gerechten. Ook willen we een piloot opstarten met verse soep voor collega’s die buiten het havenhuis werken of nachtshiften doen.”
“Bijkomend namen we maatregelen om meer te bewegen. Op drie plekken plaatsten we bijvoorbeeld multifunctionele outdoor fitnesstoestellen. Daarnaast experimenteerden we met desk bikes en stabureaus. Proefprojecten met een positief resultaat verankeren we in de organisatie: eigen indoor fitnesstoestellen staan op de planning en we kochten 20 desk bikes aan.”
Doordachte strategie
Het pakket aan maatregelen kadert in een slipstream-aanpak. Linda: “De ene actie bouwt telkens verder op de vorige. Bovendien focussen we op meerdere pijlers tegelijk. Met gratis waterdispensers bijvoorbeeld sporen we medewerkers niet alleen aan om voldoende water te drinken, maar ook om regelmatig te bewegen door er naartoe te stappen. Om ‘GEZOND’ levend te houden, blijven we nieuwe maatregelen lanceren.”
Na 10 maanden begint gezondheid stilaan te leven op de werkvloer. “3 op de 4 deelnemers van de rookstopbegeleiding laten tabak links liggen. Ook talloze inspiratiesessies – digitale detox, bv. – zijn een succes. En de respons voor de vrijwillige fitheidstesten is enorm. In de GEZOND-mailbox komen regelmatig suggesties toe. Om die positieve indruk in cijfers te gieten, herhalen we op termijn de Vitality Scan.”
Linda: “Het doel: welzijn op werkvloer blijvend bevorderen. De eerste stap is alvast gezet, maar dit smaakt naar meer.”
Mensura helpt u bij een gezondheidsbeleid met impact
Krijg inzicht in de gezondheidsrisico’s van medewerkers. Ontdek wat Mensura voor uw organisatie kan betekenen of stel ons uw vraag via +32 2 549 71 00.