Innovatie in brandpreventie: aan de slag met augmented reality
Hoe kan technologie helpen om brandbestrijding nog vakkundiger en efficiënter te maken? Die vraag lag voor tijdens de allereerste Firestarter Hackathon van Vias, Ernst&Young en het Vlaamse Netwerk Brandweer in het najaar van 2019. Het opzet: innovatieve oplossingen uitwerken voor brandpreventie.
Mensura bundelde de krachten met business & IT consultancybedrijf AE om de uitdaging aan te gaan. Koen Mercken, preventiedeskundige arbeidsveiligheid bij Mensura, en Jeroen Haegebaert, technical enterprise architect bij AE, geven tekst en uitleg bij deze unieke samenwerking.
Toekomstgericht denken
Vanwaar kwam het idee om aan deze Hackathon mee te doen?
Jeroen: “Een collega binnen AE, die overigens zelf brandweerman is, bracht het experiment op de radar. Mensura, al jarenlang trouwe klant bij ons, zag er meteen brood in. We stelden prompt een team samen met onze techneuten en enkele preventieadviseurs van Mensura. Zo combineerden we technische kennis met relevante ervaring in brandpreventie.”
Koen: “Bij Mensura zijn we voortdurend op zoek naar samenwerkingen en digitale toepassingen om de veiligheid en gezondheid van medewerkers nog beter te bewaken. Over de Hackathon waren we dus meteen enthousiast.
We koppelden het experiment aan een van onze kerntaken: hoe kunnen we – met behulp van technologie – preventieadviseurs helpen om brandrisico’s sneller en accurater op te sporen? Vandaag verloopt een risicoanalyse nog grotendeels manueel, waardoor het een tijdrovend proces is, zowel voor de klant als voor de preventieadviseur. Dat kan efficiënter.”
Op zoek naar creatieve oplossingen
Wat hield de Firestarter Hackathon precies in?
Koen: “Een hackathon biedt ontwikkelaars en strategen de kans om hun competenties te bundelen en binnen een specifieke tijdslimiet een innovatieve oplossing uit te werken voor een bepaalde problematiek. Tijdens deze Firestarter Hackathon kregen we 12 uur de tijd om een toepassing rond brandpreventie praktisch uit te werken. De opdracht bestond uit twee delen: een businesscase becijferen en een prototype op poten zetten.”
Waaruit bestaat de oplossing die jullie hebben uitgewerkt?
Jeroen: “We gebruiken de HoloLens-technologie van Microsoft om de bedrijfsrondgang te vereenvoudigen. Vandaag maken preventieadviseurs met een tablet foto’s van de aanwezige brandrisico’s, bestrijdingsmiddelen en evacuatiemiddelen en maken ze aantekeningen op een papieren plan. In onze toepassing scant een slimme bril het gebouw en herkent die een aantal vooropgestelde parameters, zoals brandblusapparaten en -deuren.”
Koen: “En dat is slechts het begin. Wat als het toestel tijdens de rondgang proactief brandrisico’s, zoals een brandstoftank, kan detecteren? Door die informatie online te capteren en te inventariseren, bespaart de preventieadviseur een pak administratie. Ook de brandweer is verzekerd van accuratere informatie. Een win-win.”
What’s next?
Welke zijn de belangrijkste bevindingen van het experiment?
Koen: “Door augmented reality in te zetten kunnen preventieadviseurs kwalitatiever en sneller gaan werken. Dat maakt hun job niet alleen efficiënter, maar ook leuker. De toepassing heeft bovendien het potentieel om brandpreventie te verbeteren.”
Jeroen: “Maar hoe maak je dat financieel rendabel? En welke rol kunnen de verschillende partners hierin spelen? Hierover nadenken, daarin ligt de meerwaarde van dit experiment. We willen nu, met alle geïnteresseerde partijen, kijken hoe we verder gaan.”
Koen: “Deze Hackathon was een leerrijke ervaring, waar toekomstmuziek in zit. Het experiment past volledig in de toekomstgerichte visie van Mensura: we zijn ervan overtuigd dat innovatieve, digitale toepassingen risicobeheersing op de werkvloer naar een hoger niveau kunnen tillen.”