2 op de 3 organisaties heeft geen preventieplan voor mentale problemen
Gaat een van uw medewerkers gebukt onder een angststoornis, burn-out of depressie? Dat is niet uitzonderlijk. Mentale problemen zijn wijdverspreid op de werkvloer, en zetten organisaties onder druk. Met een preventief actieplan en een opleiding voor leidinggevenden, kunt u ze het hoofd bieden. Maar net daar wringt het schoentje.
“Hoewel de meeste Belgische organisaties de impact van mentale problemen erkennen, pakt slechts een minderheid ze effectief aan”, aldus Koen Van Hulst, verantwoordelijke psychosociale aspecten bij Mensura.
Van erkennen naar herkennen
Uit een bevraging bij 508 zaakvoerders en hr-verantwoordelijken blijkt dat 7 op de 10 organisaties mentale problemen erkent als een oorzaak voor uitval. Concreet gaat het dan vooral over stress en burn-out, privéproblemen – denk aan een scheiding of overlijden – en depressie. Ook conflicten, pesten of verslaving geven soms aanleiding tot verzuim.
“Dat organisaties de problematiek erkennen is op zich positief, maar ze moeten signalen van sluipende moeilijkheden ook tijdig herkennen”, aldus Koen. “Hr-medewerkers en leidinggevenden zijn de ogen en oren van de werkgever op de werkvloer, maar in de praktijk blijken zij vaak onvoldoende getraind om alarmsignalen te spotten, een gesprek aan te knopen en eventueel door te verwijzen naar professionele hulp.”
Gebrek aan structurele aanpak
Ondernemingen nemen doorgaans een afwachtende houding aan op het vlak van mentale gezondheid van werknemers Koen: “Ze zijn zich wel bewust van de impact van depressie en burn-out op hun organisatie, maar slagen er niet in moeilijkheden te spotten en ze structureel en preventief aan te pakken. Het blijkt een blinde vlek in de aanpak van verzuim.”
Actieplan op maat
Dat bewijzen ook de cijfers: slechts 1 op de 3 organisaties heeft een preventieplan rond mentale problemen. Bij kmo’s is dat zelfs maar 2 op de 10.”
“Nochtans is een preventief actieplan de tool bij uitstek om het mentale welzijn van medewerkers te bewaken”, beklemtoont Koen. “Het helpt ondernemingen om de specifieke risico’s die bij hen spelen in kaart te brengen, en die te vertalen naar concrete acties. Dat kunnen opleidingen zijn, maar ook individuele begeleiding, coaching enzovoort. Combineer dat met goed opgeleide hr-verantwoordelijken en leidinggevenden, en de basis voor een productieve organisatie met mentaal fitte werknemers, is gelegd.”
Eerste Hulp bij Mentale Problemen
Met een opleiding Eerste Hulp bij Mentale Problemen leert u als leidinggevende signalen van moeilijkheden herkennen. Daarnaast oefent u via rollenspelen vertrouwelijke gesprekken met medewerkers in. Ook met het opstellen van een preventief actieplan staat Mensura u bij. Neem contact met ons op.
Lees alle blogposts over ‘mentaal fit’.