Nathalie Swinnen: "Ik wil een bereikbare arts zijn, die weet wat er leeft op de werkvloer”

Als assistent-arts op orthopedische chirurgie kwam Nathalie Swinnen toevallig met de arbeidsgeneeskunde in contact. In 1999 ging ze als arbeidsgeneesheer aan de slag bij Mensura.

“Oorspronkelijk dacht ik een carrière uit te bouwen in de fysische geneeskunde. Tot ik als assistent op de dienst orthopedie zwanger werd. Tijdens een consultatie bij de bedrijfsarts van het ziekenhuis raakte ik geboeid door de arbeidsgeneeskunde, die me tot dan toe nagenoeg onbekend was. En onbekend is onbemind. Dat merk ik tot op vandaag als ik collega-artsen over mijn job vertel.

Chemie- en petrochemiebedrijven behoren tot mijn klantenportefeuille, net als de baggersector. Ik bouw er mee aan het gezondheidsbeleid, geef trainingen en doe individuele begeleiding.

Bijblijven over specifieke gezondheidsrisico’s waar de medewerkers van mijn klanten mee geconfronteerd worden, is een must. Zo informeerde ik een tijdje geleden een aantal projectteams die in volle ebolacrisis naar Afrika zouden afreizen. Door het hele kader correct te schetsen, ben ik erin geslaagd om hen gerust te stellen.

Als arbeidsgeneesheer moet je de medewerker in zijn totaliteit én in zijn context bekijken. Empathie is belangrijk om het complexe samenspel van professionele en persoonlijke aspecten te doorgronden. Bovenal wil ik een bereikbare arts zijn, die weet wat er leeft op de werkvloer en die een vertrouwensband heeft met de bedrijven en hun medewerkers.”