Brandpreventie en veiligheidssignalisatie in de horeca
Brandpreventie en veiligheidssignalisatie in de horeca
- Home
- Brandpreventie en veiligheidssignalisatie in de horeca
Brandpreventie en veiligheidssignalisatie
- Brandbestrijdingsmiddelen
Voorzie aangepaste brandbestrijdingsmiddelen (bv. een CO2-brandblusser in keukens). Hang die altijd goed zichtbaar op en duid ze aan met een pictogram. Een bevoegd persoon moet die jaarlijks nakijken, tenzij er strengere voorschriften gelden vanuit de fabrikant of je brandverzekering.
Bij een frituurpan moet een branddeken worden opgehangen. Is de keuken waarin je die friteuse gebruikt niet afgescheiden van de eetzaal, dan moet je boven de frituurpan een automatische blusinstallatie voorzien. Een gespecialiseerde firma kan je helpen om de juiste brandbestrijdingsmiddelen te voorzien en jaarlijks te controleren. Ook de brandweer kan je advies geven.
- Thermostatische beveiliging
De friteuse moet een thermostatische beveiliging hebben.
- Veiligheidssignalisatie
Nooduitgangen moeten duidelijk aangegeven worden en voorzien van veiligheidsverlichting. Elk jaar is controle nodig van de veiligheidsverlichting, tenzij er strengere voorschriften gelden vanuit de fabrikant of je brandverzekering. Dat kun je zelf doen door de hoofdschakelaar uit te zetten en te kijken of de noodverlichting aanspringt.
Tip: houd een document bij met de datum, de naam van de controleur en een handtekening.