Waarom minder zitten gezonder is
Zitten is ongezond, zo blijkt uit onderzoek. Sterker nog, zitten wordt zelfs het nieuwe roken genoemd. Wie een bureaujob heeft, loopt dus gezondheidsrisico’s. Maar met een slimme organisatie van de werkplek blijf je voldoende in beweging.
Zittend leven
Wij Belgen zitten zo’n 55% van onze tijd. Onze jobs houden ons gekluisterd aan onze bureaustoel. Maar ook onze vrije tijd brengen we te vaak zittend voor de televisie door.
Je lichaam heeft beweging nodig
Ons lichaam is gebouwd om te bewegen. Veel zitten doet het geen goed. Zo zet het de lage rug onder constante druk. Lage rugpijn is de meest voorkomende chronische aandoening: twee op drie krijgt er ooit last van. De kwaal staat bovenaan de lijst met oorzaken van werkverzuim.
Een waslijst aandoeningen
Naast lage rugpijn leidt langdurig zitten tot een verhoogd risico op diabetes, hart- en vaatziekten, zwaarlijvigheid en zelfs vroegtijdig overlijden. Bovendien kan het medewerkers zelfs minder productief, minder creatief of depressief maken.
Wist je dat …
Ook wie sport, moet voldoende rechtstaan. Een uurtje sporten is absoluut gezond, maar het maakt je zituren niet goed.
6 manieren om werkplekken anders te organiseren
- Een statafel in de koffiehoek laat toe om staand een kopje te kunnen drinken.
- Staande of in de hoogte verstelbare bureaus, zijn geen rariteit meer. Zelfs een bekende Zweedse interieurwinkel heeft inmiddels een elektrisch verstelbaar bureaumodel in de aanbieding ...
- Korte vergaderingen kunnen makkelijk rechtopstaand gebeuren.
- Of zelfs wandelend. Steve Jobs stond bekend om zijn wandelvergaderingen, en hij is niet de enige.
- Een centrale printer doet medewerkers bij elke print opstaan en bewegen.
- Een ergonomische houding op de bureaustoel kan heel wat rugleed vermijden. Alternatieven voor kortere periodes zijn een zitbal, of een actieve stoel.