Vlamingen leven steeds ongezonder

De Vlaamse overheid lanceerde in 2008 een gezondheidsplan. Daarmee wilde ze ons Vlamingen 10% gezonder maken tegen eind 2015. Samen met honderden experts stelde ze vijf goede voornemens op voor eind 2015. Nu, zeven jaar later, blijkt dat we de deadline niet zullen halen. Meer nog: we leven zelfs ongezonder.

Ambitieuze doelen

Bewegen en goed eten zijn van vitaal belang voor onze gezondheid. Ze vormen dan ook de basis van de vijf gezondheidsdoelstellingen van de Vlaamse overheid:

  • meer bewegen,
  • minder zitten,
  • gezonder eten,
  • een gezond gewicht
  • en meer baby’s die borstvoeding krijgen.

De cijfers beloven niet veel goeds

Om die vijf criteria te evalueren, doet de Vlaamse Overheid een beroep op cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). Zij nemen elke vijf jaar een enquête over gezondheid en gedrag af bij 10.000 mensen, waaronder 3.500 Vlamingen. De resultaten van de bevraging in 2013 zijn helaas niet veelbelovend.

  • We bewegen niet meer, maar net minder. Amper 39,7% van de Vlamingen beweegt elke dag meer dan een half uur. Dat is 5,4% minder dan in 2008. Vlaanderen doet het op dit vlak beter dan het Waalse gewest (31%) en Brussel (29%).
  • 54,2% van de baby’s (-10,8%) krijgen borstvoeding op hun zesde levensdag. Geen stijging, maar een daling met 10% dus.
  • En ook groenten boeten in aan populariteit. Iets minder dan vier op de vijf Vlamingen eten elke dag verse groenten, 8,2% minder dan in 2008. Uitblinkers zijn inwoners van het Brussels Gewest.

Tijd om de negatieve gezondheidstrend om te buigen

Cruciaal om het tij te keren, is kennis over bewegen en eten. Weten hoe de actieve voedingsdriehoek in elkaar zit, wat die kleine lettertjes op verpakkingen betekenen en hoe je beweegmomenten inlast in je dag dus.

Ook bedrijven kunnen een actieve rol spelen in het bevorderen van de gezondheid van hun medewerkers. Daar hebben ze ook belang bij: een gezond voedingspatroon en een gezonde levensstijl geven medewerkers (en bij uitbreiding: iedereen) meer energie. En dat is goed voor de vitaliteit in een bedrijf, weerbaarheid tegen stress, minder verzuim enzovoort.

 

Inspiratie nodig? Mensura helpt u graag op weg. Ontdek wat onze workshop Healthy lifestyle’  voor uw medewerkers kan doen.

Stimuleer het gezondheidsbeleid van je organisatie met onze opleidingen rond vitaliteit.