Hoe een veiligere werkplek het verzuim vermindert

Mensen die werken in een goed georganiseerde, risicovrije omgeving voelen zich veiliger en lopen minder risico om uit te vallen. Omgekeerd kunnen ongeplande afwezigheden juist de veiligheid in gevaar brengen, door extra werkdruk of minder ervaren vervangers. Hoe je als werkgever de negatieve link tussen verzuim en veiligheid kan doorbreken, lees je hieronder.

1. Laat onveilige werkomstandigheden niet leiden tot hoger verzuim

Een werkplek waar onvoldoende aandacht wordt besteed aan veiligheid, leidt vaak tot meer arbeidsongevallen. Dat heeft directe gevolgen: medewerkers vallen uit door verwondingen en het verzuimpercentage stijgt. En dat gaat verder dan fysieke veiligheid. Wanneer werknemers zien dat er geen maatregelen worden genomen om de veiligheid te verbeteren na een ongeval, kan dit leiden tot een gebrek aan vertrouwen in het management. Ook kunnen werknemers extra stress of angst ervaren door een gevoel van onveiligheid, en met die reden uitvallen. Het wordt nog vaak onderschat, maar de psychosociale belasting van een onveilige werkomgeving kan even schadelijk zijn als fysieke gevaren.

  • Tip: Investeer preventief in een veilige werkomgeving door een degelijke risicoanalyse, regelmatige controles en duidelijke communicatie over veiligheidsprocedures. Gebruik je arbeidsongevallenanalyse als bron van preventieve informatie en optimaliseer je beleid.
  • Tip: Moedig medewerkers aan om bij hun leidinggevende aan te kloppen als ze bedenkingen of zorgen hebben bij de veiligheid of bepaalde risico's. Je kan bijkomend inzetten op regelmatige overlegmomenten, vertrouwenspersonen en anonieme meldingssystemen voor veiligheidsproblemen.

2. Garandeer arbeidsveiligheid bij (langdurig) verzuim

Een verhoogd verzuimpercentage kan zorgen voor onveiligere werkomstandigheden. Zo kan er extra werkdruk ontstaan bij de resterende werknemers wanneer er geen vervanging is, waardoor de kans op fouten en onveilige situaties toenemen.

Ook wanneer je wel inzet op tijdelijke of minder ervaren krachten, kan dat een risico hebben op de arbeidsveiligheid. Deze medewerkers zijn vaak minder vertrouwd met de bedrijfsspecifieke veiligheidsprotocollen, wat het risico op nieuwe ongevallen verhoogt.

  • Tip: Zorg voor een gestructureerde onboarding van (tijdelijke) krachten en bied hen extra ondersteuning op het gebied van veiligheid. Daarnaast kan je een peter-/meterschapsprogramma uitwerken, waarbij ervaren werknemers hun kennis doorgeven.
  • Tip: Een preventieadviseur veiligheid speelt een belangrijke rol in het creëren van een veilige werkomgeving en het uitdragen van een welzijnscultuur. De preventieadviseur en hiërarchische lijn zitten best structureel samen om welzijnsgerelateerde risico’s en gevaren te identificeren.

3. Zet in op een sterke welzijnscultuur als basis voor verzuimpreventie

Organisaties die een actieve welzijnscultuur uitdragen, kennen doorgaans minder verzuim en een hogere betrokkenheid. Investeringen in opleidingen, ergonomische aanpassingen en mentale gezondheid resulteren in minder ongevallen en minder absenteïsme.

Een proactief verzuimbeleid speelt hierin een cruciale rol. Werkgevers die verzuim niet enkel als een probleem zien, maar als een signaal om hun werkomgeving te verbeteren, kunnen het tij keren.


Hoe Mensura je kan helpen

Maak werk van een ijzersterke risicoanalyse en beperk je verzuim. Onze experts kunnen je helpen met de uitwerking en ondersteuning ervan! Laat je gegevens achter en we staan je graag bij.

Vink hieronder aan dat je geen robot bent. Zo weten wij dat jouw bericht geen spam is.