Overgewicht op het werk aanpakken: maak uw medewerkers fitter én productiever

Almaar meer Belgische medewerkers kampen met overgewicht. Slecht nieuws voor werkgevers, want fitte en energieke medewerkers voelen zich beter in hun vel én zijn vaak ook productiever. Maar er is ook goed nieuws: met doeltreffende maatregelen kunt u overgewicht helpen tegengaan of voorkomen, en zo meteen de productiviteit boosten.

De redenen voor het stijgende overgewicht zijn bekend: net zoals alle andere Europeanen eten de Belgen steeds ongezonder en bewegen ze alsmaar minder. Als die trend niet snel keert, stevenen we af op een regelrechte obesitasepidemie, zo waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Grafiek 1: Overgewicht bij volwassen Belgen in % (cijfers Gezondheidsenquête België 2013).

 19972001200420082013
Overgewicht (BMI ≥ 25)41,344,544,146,948,1

 

Sectoren met verhoogd risico op overgewicht

Opvallend genoeg treffen we overgewicht niet alleen aan in sectoren met veel zittende beroepen en beeldschermwerk, zoals de overheid en transportsector. Ook de bouw en de industrie staan aan de twijfelachtige top van sectoren met de meeste zwaarlijvige medewerkers (zie grafiek).

Grafiek 2: Sectoren met het grootste % medewerkers met overgewicht.

SectorPercentage medewerkers met overgewicht
Transport73
Overheid64
Bouw60
Industrie60

 

De verklaring? Medewerkers in deze sectoren argumenteren dat ze het na een dag fysieke arbeid niet meer nodig vinden om te sporten. Maar dat is een misverstand. Hoewel de job zware fysieke handelingen vergt, leidt die niet automatisch tot gewichtsverlies. Daarvoor staan bijvoorbeeld bandwerkers, lassers of magazijniers te veel stil. Bovendien eten net deze groepen vaak ongezonder. Het gevolg is een grotere kans op overgewicht.

Gezonder werken in ploegensysteem

Een andere risicovolle categorie zijn ploegenwerkers: door de opeenvolging van shifts raakt hun bioritme ontregeld, waardoor ze minder goed slapen. In combinatie met onregelmatige voedingsgewoonten leidt dat tot een verstoord metabolisme, meer spijsverteringsproblemen en een groter risico op overgewicht. Vaak maken ploegmedewerkers ook geen tijd om na de werkuren voldoende te bewegen.

In sectoren als de bouw en de industrie voeren veel medewerkers ook nog eens fysiek belastende bewegingen uit zoals heffen en tillen. In combinatie met overgewicht lopen ze daardoor opvallend meer kans op chronische aandoeningen: hart- en vaataandoeningen, verhoogde cholesterol, diabetes, kanker, gewrichts- en rugklachten, enzovoort.

Drie risico’s

Medewerkers met overgewicht lopen op minstens drie manieren meer gezondheidsrisico dan hun collega’s met een normaal gewicht:

  1. Ze zijn minder fit en niet zo energiek als collega’s met een gezond gewicht.
  2. Ze zijn vaker ziek. Duits onderzoek wijst uit dat mannelijke medewerkers met overgewicht twee dagen langer arbeidsongeschikt zijn en vrouwen meer dan drie dagen. (Lehert et al. JOEM 2014) Andere publicaties vermelden zelfs vijf dagen extra ziekteverzuim voor mannen en vrouwen met overgewicht.
  3. Ze herstellen minder snel en lopen vaker chronische aandoeningen op. Daardoor stromen ze ook vroeger uit.

Succesvolle initiatieven tegen overgewicht

Als werkgever loont het dus absoluut de moeite om medewerkers te sensibiliseren om gezonder te eten en meer te bewegen. Sterker nog, het is al langer wetenschappelijk bewezen dat dergelijke initiatieven resultaat opleveren. Dat blijkt onder meer uit de analyse van 56 studies over de opbrengst van uitgebreide gezondheidsprogramma’s op het werk. (Chapman 2005)

6 makkelijke tips tegen overgewicht

Meer gezonde voeding en beweging promoten op de werkvloer behoeft geen grote investeringen. Vaak hebben kleine aanpassingen al een grote invloed op de gezondheid van uw medewerkers. Enkele laagdrempelige tips:

  1. Zet gezonde voeding in de vitrine: voeg meer gezonde voeding en drank toe aan uw automaten. Kies bijvoorbeeld voor een verhouding 2/3e gezond, 1/3e ongezond.
  2. Zet gezonde voeding op het menu in het bedrijfsrestaurant: denk aan rijst, groenten, gezonde desserts, saladebar en verse soep. En waarom niet: bied fruit gratis aan, want dat is zelfs fiscaal aftrekbaar.
  3. Schenk gratis water, bijvoorbeeld met een waterkoeler of drinkkraantje.
  4. Informeer uw medewerkers over voeding: ongezond eten is veelal een kwestie van onwetendheid. Met infobrochures, -sessies, en of -standen maakt u uw medewerkers bewust van hun (slechte) voedingsgewoontes. Mensura kan u hierbij helpen.
  5. Voer een 10.000 stappenplan in en bied uw medewerkers een laagdrempelige motivatie om de teamgeest te versterken om meer te bewegen.
  6. Fietsabonnement: stel uw medewerkers een fiets ter beschikking en/of een fietsvergoeding.

Maak kennis met KeepMoving, het online beweegplatform van Energy Lab

Met het online beweegplatform KeepMoving kunt u laagdrempelige beweegchallenges organiseren voor uw werknemers. Het webplatform biedt keuze uit kant-en-klare challenges of sportieve uitdagingen op maat. 

Ontdek de voordelen van KeepMoving.