Ongewenst gedrag op het werk voorkomen: dit kan je ondernemen

Uit recent onderzoek van Mensura blijkt dat 34% van de Belgische werknemers het voorbije jaar een of meerdere keren te maken kreeg met seksueel grensoverschrijdend gedrag, pesterijen, discriminatie of agressie. Alarmerend, want dergelijk ongewenst gedrag vormt een bedreiging voor het welzijn van medewerkers. Als werkgever sta je gelukkig niet machteloos – integendeel.

Uit een rondvraag bij meer dan 10.000 werknemers over psychosociale factoren op het werk bleek dat ruim een derde het afgelopen jaar het slachtoffer was van ongewenst gedrag. Dat terwijl elke vorm van grensoverschrijdend gedrag een niet te onderschatten negatieve impact heeft op het mentale en fysieke welzijn van je medewerkers, en daarmee op de efficiëntie van je bedrijf.

Hoofdconclusies uit de studie

Uit de cijfers blijkt dat agressie, fysiek of verbaal, de meest voorkomende vorm van ongewenst gedrag op het werk is. Zo’n 25% van de bevraagden kreeg hiermee te maken in het afgelopen jaar. 13% werd geconfronteerd met pestgedrag of discriminatie, en 2% met seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Verder toont de studie dat werknemers jonger dan 25 het minst vaak slachtoffer zijn van ongewenst gedrag (27%). De leeftijdsgroep 45-54 jaar scoort het hoogst (38%). En vrouwen (37%) ervaren doorgaans vaker last dan mannen (32%).

Wat kan je als werkgever ondernemen?

Ongewenst gedrag blijft een van de moeilijkst te bestrijden psychosociale problemen op de werkvloer. Maar de cijfers liegen er niet om: preventieve maatregelen zijn hoognodig. Deze actiepunten helpen je op weg:

  • Schep duidelijkheid over de aanvaarde en verwachte omgangsvormen binnen het bedrijf. Stel bijvoorbeeld een gedragscode op die vertrekt vanuit de bedrijfswaarden en de maatschappelijk aanvaarde grenzen.
  • Om écht grondig te werk te gaan, vertrek vanuit een psychosociale risicoanalyse. Zo breng je alle mogelijke risico’s in kaart.
  • Streef naar een positief werkklimaat met respectvolle werkrelaties, waarin ongewenst gedrag bespreekbaar is.
  • Laat je ondersteunen door een externe preventieadviseur (psychosociale aspecten) of stel een vertrouwenspersoon aan in het bedrijf. Zo kunnen medewerkers altijd bij iemand terecht om hun verhaal te doen.

Wat kan je medewerkers meegeven?

Bij de preventie van ongewenst gedrag is ook een belangrijke rol weggelegd voor medewerkers. Idealiter is elk individu voldoende assertief om zijn eigen grenzen te stellen. Deze infografiek over de DESC-methode, een assertieve en impactvolle manier om behoeften over te brengen, kan hen daarbij helpen.

Geef hen daarvoor deze tips mee:

  • Neem gevoelens van irritatie, angst of ongemak serieus. Het is een signaal dat een persoonlijke grens is overschreden.
  • Onthoud: mensen zijn verschillend. Ieder heeft het recht om sommige gedragingen niet te wensen, ook al aanvaardt iemand anders dat gedrag wel.
  • Geef duidelijk aan wat niet kan:
    • Benoem het ongewenste gedrag concreet en vraag om ermee te stoppen. Gebruik korte, krachtige zinnen.
    • Wees direct in je manier van communiceren. Zuchten, een kwade of verbaasde blik, een grapje om de situatie te ontlopen … zijn onduidelijke nee-boodschappen.
    • Gebruik ook lichaamstaal: niet glimlachen, oogcontact en het hoofd rechtop houden brengen de boodschap duidelijk over.
    • Reageer in verhouding met wat er gebeurt: niet te heftig, maar ook niet te vriendelijk. Besef dat vriendelijkheid alleen werkt bij mensen die bereid zijn om gevoelens (en grenzen) te respecteren.
  • Ook als je niet zelf geconfronteerd wordt met ongewenst gedrag kun je het helpen terugdringen. Spreek je steun uit voor wie ermee wordt geconfronteerd of geef aan wanneer een collega een grens overschrijdt.

Zegt jouw organisatie ‘NEE’ tegen ongewenst gedrag?

Ongewenst gedrag hoort nergens thuis, ook niet op de werkvloer. Geef een duidelijk signaal dat er geen ruimte is voor dergelijk gedrag. En laat medewerkers weten bij wie ze terechtkunnen met klachten of met hun verhaal. Dat kan via een gedragscode of in het arbeidsreglement. Gebruik onze poster als een visuele reminder.

 

Download onze poster (kantooromgeving) >

Download onze poster (niet-kantooromgeving) >

Hulp nodig bij je preventiebeleid voor psychosociale risico’s?

Ongewenst gedrag op het werk bestrijden is essentieel om het psychosociaal welzijn en de lichamelijke integriteit van alle medewerkers te beschermen. Mensura kan je hierbij helpen. Neem contact met ons op via onderstaand formulier.

Vink hieronder aan dat je geen robot bent. Zo weten wij dat jouw bericht geen spam is.