Wat is het maximale gewicht dat medewerkers veilig kunnen tillen?

Wie op het werk frequent zware voorwerpen tilt of draagt, loopt een groot risico op gezondheidsklachten. Rug- en nekpijn zijn trouwens een van de belangrijkste oorzaken van langdurig ziekteverzuim. Maar tot welk gewicht til je veilig? Dat hangt van de specifieke werkomstandigheden af.

Maximaal tilgewicht: 25 kg in optimale omstandigheden

Eerst en vooral: de Belgische wetgeving plakt geen cijfer op het maximale tilgewicht voor lasten in de werkcontext. De codex welzijn op het werk vermeldt enkel dat de last bij manueel tillen niet te zwaar mag zijn.

Wel bestaat er een EU-norm: 25 kilogram onder optimale omstandigheden. Ook de ISO-norm over het manueel tillen van lasten (ISO 11228-1) hanteert dat maximumgewicht, net zoals verschillende andere internationale richtlijnen.

Maar: concrete werksituatie meestal niet optimaal

Dicht tegen het lichaam, op heuphoogte, met een goede grip en zonder draaien met de rug:
dat zijn de optimale tilomstandigheden volgens de EU-richtlijn. Maar het spreekt voor zich dat heel wat concrete werksituaties niet ideaal zijn. Zo daalt het maximale tilgewicht wanneer je medewerkers boven de schouders of onder kniehoogte moeten tillen, wanneer de last verder van het lichaam af staat, of wanneer ze vaker lasten moeten tillen.

Zware lasten met twee tillen?

 

Met zijn tweeën een zware last tillen: het wordt vaak gesuggereerd als preventiemaatregel. Alleen mag je het maximale tilgewicht dan niet zomaar verdubbelen. Door met twee te tillen, vermindert namelijk de stabiliteit en je tilt al snel verder van je lichaam.

Risicoanalyse brengt uitsluitsel over maximaal tilgewicht

Een goede algemene richtlijn is dat werknemers manueel maximaal 15 kilogram herhaaldelijk optillen. Om nauwkeurig in te schatten welk tilgewicht in jouw specifieke werksituatie aanvaardbaar is, voer je een risicoanalyse uit. Op basis daarvan kan je dan het maximale tilgewicht bepalen en gerichte maatregelen treffen om het risico op gezondheidsklachten tot een minimum te beperken. Ook preventieve acties horen daarbij, zoals aanpassingen aan de werkpost, hulpmiddelen gebruiken (op basis van ergonomisch advies) of een workshop 'Tillen van lasten en preventie van (rug)klachten'.

Heb je vragen over ergonomie of kan je extra ondersteuning gebruiken?

We helpen je met plezier verder. Bij vragen, contacteer ons via het formulier hieronder.