Luchtweginfecties voorkomen op de werkvloer

Ziektepreventie op de werkvloer blijft essentieel, zeker met het oog op luchtweginfecties zoals COVID-19 en de griep. Maar hoe zit dat ondertussen met de huidige maatregelen en aanbevelingen?

Jaarlijks houdt de griep zo’n 5 tot 15% van de werknemers in België 3 à 6 dagen thuis. Tel daar covid, longontsteking en andere infectieziektes bij en je komt aan een grote groep werknemers die uitvalt.

Tegelijk werkt 3 op de 4 werknemers wel eens door bij ziekte. Zo kunnen ze mogelijks ook andere collega’s besmetten. Juiste preventiemaatregelen en een goed verzuimbeleid kunnen de gevolgen beperken.

Zet ziekte aan de deur met preventie

Luchtwegeninfecties voorkomen begint bij het toepassen van enkele simpele preventiemaatregelen:

  1. Regelmatig handen wassen
    Regelmatig handen wassen met water en zeep blijft een van de meest effectieve manieren om ziektekiemen te elimineren.
  2. Hoest- en nieshygiëne
    Hoest of nies in een papieren zakdoek of in de binnenkant van je elleboog.
  3. Ventilatie
    Zorg voor een goede luchtcirculatie op de werkplek om de verspreiding van ziekteverwekkers te beperken.
  4. Vaccinatie
    Bied vaccinaties tegen griep aan bij werknemers.

Extra aandacht voor risicogroepen

Personen met een hoger risico op ernstige infectieziektes, zoals ouderen, zwangere vrouwen en mensen met chronische ziekten of een verzwakt immuunsysteem, hebben extra bescherming nodig. Voor hen is vaccinatie sterk aanbevolen.

Preventiemaatregelen rond corona, hoe zit dat?

Tegenwoordig gelden algemeen genomen geen specifieke maatregelen meer voor de opsporing en preventie van COVID-19. Dezelfde principes als voor andere luchtwegaandoeningen zijn van toepassing.

Testen

Er was een tijd dat covidtesten bijna dagelijkse kost waren.  Een antigeentest of PCR is tegenwoordig niet langer meer aanbevolen. Bij symptomen raadt Sciensano wel nog steeds aan een covid-zelftest af te nemen.

Is een zelftest positief? Dan moet die niet bevestigd worden door een PCR of antigeen-sneltest.

Mondmaskers

Het dragen van maskers is niet langer verplicht in de meeste gevallen, tenzij in specifieke zorgsectoren. Voor mensen met symptomen van een luchtwegeninfectie wordt het dragen van een masker nog steeds sterk aanbevolen, zeker op drukke plaatsen of bij contact met kwetsbare personen.

Het is een eenvoudige maatregel om de verspreiding van ziekteverwekkers te beperken, of dat nu covid, griep of een andere infectieziekte is.

Isolatie

Isolatie en quarantaine zijn niet langer verplicht bij een positieve test of symptomen van COVID-19. Toch zijn de ziektes nog steeds besmettelijk, dus het blijft belangrijk om barrièremaatregelen te respecteren, zoals thuisblijven bij ernstige symptomen en het vermijden van contact met anderen tot je beter bent.

Een gezonde werkomgeving is een gedeelde verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer. Maak daarom duidelijk afspraken rond ziekte en verzuim.

Let op: voor de zorgsector gelden er wel nog isolatiemaatregelen in verband met COVID-19, raadpleeg daarvoor de website van Sciensano.

Met luchtwegsymptomen naar het werk?

Werknemers met luchtwegsymptomen zijn best extra voorzichtig om de gezondheid van collega's te beschermen. Geef ze onderstaande aanbevelingen mee:

Blijf thuis bij ziekte
Als iemand zich ziek voelt, blijft de persoon best thuis en raadpleegt die een huisarts indien nodig. Dit voorkomt de verspreiding van ziektekiemen en geeft de werknemer de tijd om te herstellen.

Thuiswerken bij milde symptomen
Heeft de werknemer een hoest of andere milde symptomen? Kies dan voor thuiswerken als dat mogelijk is. Zo blijf je productief zonder anderen te besmetten.

Op de werkvloer met symptomen
Als thuiswerken niet mogelijk is, vraag de werknemer dan eventueel een mondmasker te dragen en afstand te houden van collega’s. Zorg voor een goede ventilatie van de werkruimte. Zo kan je toch helpen om de verspreiding van ziektekiemen te beperken.


Heb je nog vragen hierrond? We helpen je graag verder.

Contacteer ons via onderstaand formulier.

Vink hieronder aan dat je geen robot bent. Zo weten wij dat jouw bericht geen spam is.