Langdurig zieke werknemer opnieuw aan de slag: via re-integratietraject of werkhervattingsonderzoek?
Voor langdurig zieke werknemers in je organisatie hoef je als werkgever niet automatisch een re-integratietraject op te starten. Vaak zijn er andere pistes mogelijk om een langdurig arbeidsongeschikte medewerker te re-integreren.
De rode draad bij re-integratie is de opvolging van de langdurig zieke werknemer. In een eerste fase betekent dit regelmatig contact houden met de medewerker in kwestie. Vooral binnen de eerste zes maanden van de afwezigheid is contact houden cruciaal om een succesvolle terugkeer naar het werk mogelijk te maken.
Tijdens dat contact bespreek je samen de evolutie van de mogelijkheden en de mate waarin de werknemer nog inzetbaar kan zijn of niet. Geeft je werknemer aan dat zijn ziektetoestand positief evolueert maar dat hij nog niet 100% is hersteld, dan is het zinvol om te bekijken of progressieve werkhervatting haalbaar is.
Verschillende onderzoeken door de arbeidsarts
Onderzoek voorafgaand aan de werkhervatting
Staat je werknemer open voor een progressieve werkhervatting, dan kun je als werkgever eraan herinneren dat hij of zij recht heeft op een onderzoek voorafgaand aan de werkhervatting. De arbeidsarts gaat na of de betrokken werknemer zijn werk kan uitoefenen (eventueel mits bepaalde aanpassingen) op de voorziene datum van werkhervatting. Het voordeel van een medisch onderzoek voorafgaand aan de werkhervatting is dat het plaatsvindt tijdens de ziekteperiode. Zo heb je tijd om eventuele aanpassingen op de arbeidsplaats door te voeren, vooraleer de werknemer effectief het werk hervat. Aanbevelingen die tijdens een pre-hervattingsbeoordeling worden gedaan, zijn niet bindend.
Werkhervattingsonderzoek
Staat de werknemer op het punt om het werk te hervatten? Dan is dit onderzoek altijd verplicht voor werknemers die onderworpen zijn aan het medisch toezicht en ten minste vier weken afwezig zijn vanwege ziekte of een ongeval. Dit kan ook bij een afwezigheid van minder dan 4 weken, als de arbeidsarts dat wenselijk vindt. Let wel, in dit geval is het niet mogelijk voor werknemers die niet onderworpen zijn aan het medisch toezicht.
De arbeidsarts bekijkt de mogelijkheden van werkhervatting en geeft een bindend advies. Het werkhervattingsonderzoek moet plaatsvinden binnen de tien werkdagen na de dag van werkhervatting. Voor elke beslissing van tijdelijke of blijvende ongeschiktheid moet een re-integratieplan (of gemotiveerd verslag) worden opgesteld conform de wetgeving rond re-integratie.
Start een re-integratietraject op
Je kan altijd beslissen om de betrokken medewerker op te roepen voor een re-integratietraject. De nieuwe wetgeving geeft werkgevers het recht om bepaalde categorieën van arbeidsongeschikte werknemers op te roepen voor een re-integratieonderzoek bij de arbeidsarts.
Samen als één ploeg tegen verzuim
Kan je ondersteuning gebruiken met het opstellen van een re-integratiebeleid? We helpen je graag verder! Lees er alles over op verzuimbeleid.be