Een gezonde leefstijl als boost voor meer weerstand: 5 tips

Energieker, mentaal beter in balans, een verhoogde immuniteit, minder risico op hart- en vaatziekten… Een gezonde leefstijl heeft niets dan voordelen. Maar hoe begin je eraan om gezonder te leven? En hoe stimuleer je collega’s om hetzelfde te doen?

“Tijdens de verschillende coronagolven van de afgelopen jaren lag de nadruk hoofdzakelijk op handhygiëne, social distancing en mondmaskers als preventiemaatregelen”, vertelt Dorien Simons, preventiedeskundige ergonomie en experte vitaliteit bij Mensura. “Maar een gezonde leefstijl hoort evenzeer in dat rijtje thuis.”

 


“Want hoe gezonder en fitter je voor de dag komt, hoe sterker je weerstand tegen allerhande ziekteverwekkers, zoals corona. En wie toch besmet raakt, kent een minder ernstig ziektebeloop.”

Vooral overgewicht blijkt een grote boosdoener tegen verschillende aandoeningen en virussen. Dat komt omdat het immuunsysteem van mensen met overgewicht minder doeltreffend reageert op ziekteverwekkers. De ophoping van vetcellen veroorzaakt een chronische ontstekingsreactie in het lichaam. Overgewicht vergroot ook de kans op verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten en diabetes.

Met een gezonde leefstijl – gezonde voeding in combinatie met voldoende beweging, slaap en ontspanning – kun je maar liefst 70% tot 90% van de chronische aandoeningen voorkomen (bron: www.gezondleven.be).

De inspanningen lonen dus de moeite, maar hoe zet je jouw medewerkers op het juiste spoor?

Tip 1: zoek het niet te ver

“Je hoeft geen veganistische marathonloper te worden”, benadrukt Dorien.

“Integendeel zelfs: hoe simpeler, hoe langer je het zal volhouden. Geef je medewerkers de tip om de voedingsdriehoek als leidraad te kiezen en te focussen op de voedingsmiddelen die ze meer mogen eten: fruit, groenten, noten, volkorenproducten… Stimuleer hen ook om doorheen de dag voldoende water te drinken.”

Ook bij beweging is laagdrempeligheid het motto van Dorien: “Elke werkdag minstens een halfuur bewust bewegen is al genoeg om resultaat te hebben. Dat kan door naar het werk te fietsen, over de middag een wandeling te maken of de teammeeting te starten met enkele stretchoefeningen.”

Besteed zeker ook voldoende aandacht aan telewerkers. Dorien: “Onderzoek wijst uit dat er in de thuisomgeving nog minder wordt bewogen dan op kantoor. Toch kunnen ook telewerkers doorheen de dag enkele bewegingsmomenten inlassen: van bladeren vegen in de tuin over de kinderen met de fiets ophalen van school tot een wandeling met de hond.”

Tip 2: geef (jezelf) kleine duwtjes in de rug

Via ‘nudging’ geef je medewerkers haast ongemerkt een zetje om voor het gezondere alternatief te kiezen. Klassiekers zijn de voetstappen op de grond richting traphal of gezonde tussendoortjes aan de kassa in het bedrijfsrestaurant.

Wie vaak van thuis uit werkt en aan de verleiding van de koekenkast wil weerstaan, kan zichzelf ook nudges geven, aldus Dorien. “Dat kan door gezonde alternatieven in huis te halen, zoals fruit of noten, en ze goed zichtbaar op te stellen. Ook een aanrader: geen grote waterkan op je bureau zetten, maar telkens even opstaan om het lege glas bij te vullen.”

Tip 3: trek naar buiten in het daglicht

“Zoek je voor je dagelijkse portie beweging de buitenlucht op, dan boek je nog meer winst”, stipt Dorien aan. “Daglicht stimuleert de hersengebieden die ons humeur en slaap-waakritme regelen. Wie voldoende daglicht tankt, zal ’s nachts beter slapen. Bij nachtrust is de kwaliteit trouwens belangrijker dan het aantal uren slaap op zich.” 

Bovendien zijn de ultraviolette stralen in zonlicht essentieel om genoeg vitamine D aan te maken in de huid. Het lichaam gebruikt vitamine D onder meer om spierkracht te verbeteren, het immuunsysteem te versterken en ontstekingen te vermijden.

Hoe gezonder en fitter je voor de dag komt, hoe sterker je weerstand tegen allerhande ziekteverwekkers." Dorien Simons Preventiedeskundige ergonomie en expert vitaliteit bij Mensura

Tip 4: voer geregeld een digitale detox in

“Zeker wie voor het werk urenlang op de laptop tokkelt, zoekt voor zijn ontspanning best een activiteit die zich niet op een scherm afspeelt. Even de benen strekken, een babbel aan de koffieautomaat, een magazine lezen,…”

Ook tijdens de vrije tijd blijft die gouden regel overeind: “Smartphones, laptops en tablets gaan twee uur voor het slapengaan best aan de kant. Door het blauwe licht slaap je moeilijker in en je slaapkwaliteit vermindert. Om de stress van de dag te laten zakken zijn er voldoende alternatieven: lezen, een bad nemen, muziek beluisteren of spelen, puzzelen, tekenen, breien, yoga- of ademhalingsoefeningen,…”

Soms krijg ik de vraag welk aspect het belangrijkste is om gezonder te leven: voeding, bewegen of ontspannen. Maar het is net het samenspel van die factoren dat een leefstijl gezond maakt." Dorien Simons Preventiedeskundige ergonomie en expert vitaliteit bij Mensura

Tip 5: start beperkt, maar vandaag nog

“Soms krijg ik de vraag welk aspect het belangrijkste is om gezonder te leven: voeding, bewegen of ontspannen”, legt Dorien Simons uit. “Maar zo werkt het niet, het is net het samenspel van al die factoren dat een leefstijl gezond maakt.”

“Toch pleit ik absoluut niet voor een drastische gedragsverandering”, besluit ze. “Want dan is het risico op herval in oude patronen veel groter dan bij een stapsgewijze aanpak. Dus mijn ultieme tip: start vandaag nog, maar focus op één gezonde actie per dag.”