Een remedie voor ziekteverzuim? Start met deze praktische checklist
Terwijl de afwezigheid van verzuimende medewerkers blijft toenemen, stijgt ook de maatschappelijke druk om het welzijn van medewerkers te verzekeren. Maar een goed verzuimbeleid opzetten, hoe pak je dat concreet aan? Een praktisch stappenplan biedt houvast.
In een vorige blogpost kreeg je meer inzicht in de 5 pijlers van een verzuimbeleid dat werkt: preventie, controle en monitoring, procedures, communicatie en begeleiding, en praktisch gebruik. Maar hoe begin je met het opzetten van je verzuimbeleid? Een praktisch stappenplan is een prima startpunt om ziekteverzuim binnen je organisatie structureel aan te pakken.
1. Creëer een sterk draagvlak
Het concreet uitwerken van een preventief aanwezigheidsbeleid begint met het creëren van een sterk fundament. Beantwoord daarvoor de volgende vragen:
- Wat is de visie van de organisatie op ziekteverzuim? Wat wil je met het beleid precies bereiken? Hoe wil je daarbij te werk gaan?
- Hoe past die visie binnen het algemene beleid van je bedrijf? Op welke manier kan je het verzuimbeleid enten op de ruimere HR-strategie van je organisatie?
2. Analyseer de huidige situatie
Gebruik de 5 pijlers van een goed verzuimbeleid om het huidig welzijns- en verzuimbeleid grondig te analyseren. Stel je daarbij volgende vragen:
- Welke pijlers zijn al aanwezig in de organisatie?
- Worden die ook effectief toegepast?
- Zijn ze aangepast aan de organisatie?
- Wat wil je specifiek met elke pijler bereiken?
3. Bepaal wat je verder nog wil ontwikkelen
Wil je graag meer aandacht geven aan de analyse en controle van het verzuim binnen het bedrijf? Wens je meer structuur te creëren aan de hand van nieuwe procedures? Of vind je dat het verzuimbeleid hoger op de prioriteitenlijst hoort te staan? Ga voor elke pijler na of je die (verder) dient uit te werken of aan te passen.
4. Stel een actieplan op
Zet je doelstellingen om in een resultaatgericht actieplan. Stel jezelf daarvoor de volgende vragen:
- Wat zijn de concrete stappen voor de uitwerking van het verzuimbeleid?
- Welke stappen krijgen prioriteit?
- Wie zal meewerken aan de uitwerking en uitvoering van het beleid?
- Binnen welk tijdsbestek willen we verzuimbeleid uitwerken?
- Hoe volgen we de effectiviteit ervan op?
Wens je ondersteuning bij het opzetten van het verzuimbeleid?
Laat je adviseren door onze verzuimexperts.