Digibesitas: hoe houd je digitaal verbruik op het werk gezond?
Digitale toepassingen – ook hoogtechnologische – zijn vaak een zegen voor je bedrijf, maar soms ook een vloek. Maken je medewerkers er verkeerd gebruik van, dan dreigen ze concentratieproblemen of zelfs een burn-out te krijgen. Hoe herken je zo’n digiverslaving en wat kan je er als werkgever aan doen?
Digibesitas is het dwangmatige overgebruik van digitale toestellen zoals smartphones of tablets. Ook je medewerkers ontvangen aan de lopende band informatie via verschillende kanalen. Wanneer ze daar op een verkeerde (lees: ondoordachte) manier mee omgaan, worden ze afgeleid van hun echte werk. En dat heeft een negatieve impact op hun productiviteit en efficiëntie. Bovendien brengt die informatie-overload stress met zich mee, wat kan leiden tot verzuim of burn-out.
Medewerkers zien zelf ook de nefaste gevolgen in van te veel schermtijd, en worden vragende partij om van hun digiverslaving af te raken. Uit de imec.digimeter van 2018 blijkt bijvoorbeeld dat 3 op de 5 Vlamingen zichzelf regels opleggen hun smartphone minder te gebruiken. Die interne motivatie komt goed van pas om digitaal verbruik op het werk gezond te houden.
Zijn je werknemers ‘digibees’?
Hoe herken je digibesitas? Medewerkers die kampen met de verslaving:
- komen voortdurend in de verleiding om (sociale) media te checken, en slagen er niet in om die drang te beheersen;
- kunnen hun taken niet langer bolwerken;
- spenderen minimaal zes uur per dag op digitale toestellen;
- verliezen hun interesse in andere hobby’s;
- raken emotioneel afhankelijk van sociale media.
Houden de symptomen langer dan drie maanden aan, dan mag je ervan uitgaan dat de medewerker ‘digibees’ is.
Kwalijke gevolgen van digibesitas
Digibesitas kan leiden tot ernstige fysieke en mentale kwalen. Het brein wordt immers overweldigd door teveel informatie in teveel verschillende vormen.
- Lichamelijke kwalen
Het ‘blue light’ dat digitale toestellen produceren, creëert een soort glans op het oog. Bij overmatige blootstelling kan dit leiden tot wazig zicht en geïrriteerde ogen. Overmatig gebruik van digitale apparaten voor het slapen veroorzaakt dan weer een onrustige geest of ‘noisy sleep’, wat op termijn kan leiden tot oververmoeidheid.
- Mentale gevolgen
Door een gebrek aan mentale rust wordt het moeilijk om de aandacht bij één taak te houden. De overvloed aan informatie leidt tot verwarring en verhindert medewerkers om ‘juiste’ beslissingen te nemen. In extreme gevallen kan dit een burn-out in de hand werken. Op onze blog lees je hoe je de symptomen van een burn-out herkent.
3 tips om digiverslaving bij medewerkers tegen te gaan
Een stressvrije werkomgeving creëren?
Begin dan bij het begin: neem het mentale welzijn van je medewerkers onder de loep met de SONAR-methode en detecteer de voornaamste oorzaken van stress.
Hoe help je medewerkers om een digiverslaving te voorkomen of er van af te geraken?
- Stel een intern beleid op rond het gebruik van digitale media tijdens de werkuren. Merk je dat medewerkers zich snel laten afleiden, dan kan je de toegang tot sociale media bijvoorbeeld beperken op alle werktoestellen.
- Maak van de werkvloer een breinvriendelijke omgeving. Dat doe je bijvoorbeeld door de BASICS-methode van welzijnsonderzoeker Hein Zegers te stimuleren onder medewerkers. Zo leren ze hun aandacht vestigen op een beperkt aantal (digitale) activiteiten.
- Stimuleer bewust gebruik van digitale toestellen. Meldingen van tijdrovende apps uitschakelen en alleen nuttige tools een plaats geven op het beginscherm, doen vaak wonderen.
Lees alle blogposts over ‘mentaal fit’.