De elektronische sigaret: gezond alternatief?

Roken kost de samenleving handenvol geld omdat het de gezondheid schaadt. Niet alleen van de roker zelf, maar ook van zijn of haar omgeving. Daarom is het verboden in openbare ruimtes en op de werkvloer. Rokers ondervinden aan den lijve hoe moeilijk het is om te stoppen en doen daarvoor een beroep op alternatieven zoals de relatief nieuwe elektronische sigaret.

Ongezond én duur

Rokende werknemers lopen meer risico op gezondheidsproblemen. Ze melden zich 1,5 keer zo vaak ziek als niet-rokers. Wat roken kankerverwekkend maakt, zijn de stoffen die vrijkomen als de tabak verbrandt. Maar ook nicotine, de verslavende stof in tabak, is op zich gevaarlijk.

Niet gezond dus, ook niet voor onze portefeuille:

  • kettingrokers besteden jaarlijks al gauw 1.750 euro aan sigaretten;
  • de gezondheidskosten voor rokers blijken tot 40% hoger liggen;
  • volgens de Wereldbank slokken rokers 6 tot 15% van het gezondheidsbudget op. Voor België komt dat neer op zo’n 1,45 miljard euro.

Elektronisch alternatief?

Elektronische sigaretten verdampen een vloeistof met gearomatiseerde nicotine. De kankerverwekkende stoffen van tabaksverbranding komen er dus niet aan te pas. Voorstanders zeggen daarom dat de e-sigaret een prima alternatief is voor gewone sigaretten. Als roker hoef je je gewoontes niet aan te passen, en hoef je niet (meteen) af te kicken van nicotine.

Tegenstanders vinden dat de mogelijke gevaren nog niet genoeg onderzocht zijn. Ook is het niet bewezen is dat de e-sigaret helpt bij het stoppen met roken, argumenteren ze. Vaak combineren rokers de elektronische en traditionele versie, wat mogelijke positieve gezondheidsgevolgen verwaarloosbaar maakt. Bovendien leeft de vrees dat de e-sigaret het beeld van roken opnieuw normaliseert, en de rookdrempel voor jongeren verlaagt.

Niet op de werkvloer

Een e-sigaret met nicotine wordt als vervangmiddel van de gewone sigaret beschouwd. Daarom zou je ze – in theorie – alleen in een apotheek moeten kunnen kopen, zoals nicotinekauwgom en -patches. Wellicht een goede aanpak, want zolang de gezondheidseffecten niet afdoende getest zijn, is een bedachtzame aanpak te verkiezen. Net zoals alle farmacologische tabaksmiddelen moet de nicotinehoudende e-sigaret bovendien voldoen aan bepaalde kwaliteits- en effectiviteitseisen.

De Belgische wet maakt overigens geen onderscheid tussen gewone en elektronische sigaretten. Ze zegt dat tabaksproducten – en alle andere producten die aanzetten tot roken – verboden zijn in openbare ruimtes en op de werkvloer. Op dat vlak verandert er dus niks: roken op de werkvloer is niet toegelaten, elektronisch of niet.

Lees ook:

Sensibiliseer je medewerkers

Roken verhoogt de kans op gezondheidsproblemen en ziekte. Sensibilisering kan het verschil maken: verwijs medewerkers naar online rookstopkanalen zoals www.tabakstop.be. En laat je bijstaan door Mensura voor het uitwerken van een integraal gezondheidsbeleid.