Darmkanker: waarom werkgevers bondgenoot zijn voor sensibilisering en screening

Elke dag acht sterfgevallen. Dat is de trieste balans van darmkanker in ons land. Dokter Luc Colemont zet met zijn organisatie ‘Stop Darmkanker’ al bijna vijftien jaar in op meer bewustwording rond deze sluipende ziekte. De maag-darmspecialist ziet werkgevers als een belangrijke bondgenoot in het vroegtijdig detecteren van darmkanker, zeker omdat de ziekte in opmars is bij dertigers en veertigers.

Wie is Luc Colemont?

Na een loopbaan van bijna drie decennia in het Antwerpse Sint-Vincentiusziekenhuis zet de Hasseltse maag-darmspecialist Luc Colemont zich sinds 2016 met hart en ziel in voor de preventie van darmkanker. Hij is medeoprichter van de vzw Stop Darmkanker. In binnen- en buitenland geeft hij lezingen om mensen te overtuigen zich te laten screenen.

25 diagnoses per dag van een vermijdbare ziekte

“Onvoorstelbaar dat er in onze informatiemaatschappij nog zo veel mensen sterven aan een vermijdbare ziekte”, begint maag-darmspecialist Luc Colemont zijn betoog. De cijfers zijn inderdaad hallucinant. Het risico op darmkanker is 5% in ons land, dus 1 op 20 Belgen wordt er vroeg of laat mee geconfronteerd. Elke dag opnieuw zijn er 25 nieuwe diagnoses en verliezen 8 patiënten de strijd tegen de ziekte.

Verder is er de laatste jaren een opvallende stijging van darmkanker bij dertigers en veertigers. Luc Colemont: “Over de oorzaken tast de wetenschap voorlopig in het duister, maar eetgewoonten en gebrek aan lichaamsbeweging spelen mogelijk een rol.”

Hoger aantal vroege diagnoses sinds stoelgangtest

Er valt gelukkig ook goed nieuws te melden: de screening via de stoelgangtest werpt vruchten af. Sinds de start van het bevolkingsonderzoek 10 jaar geleden zijn er in Vlaanderen al 30% minder gevallen van darmkanker. Luc Colemont: “Bovendien zijn er bij de deelnemers minder diagnoses in het gevorderde stadium van de ziekte, namelijk 16% terwijl dat bij niet-deelnemers 45% is.”

Goedaardige poliep wordt kwaadaardige tumor

 

Darmkanker start bijna altijd met een poliep in de wand van de dikke darm. Zo’n goedaardig gezwel is aanvankelijk niet veel groter dan een speldenkop, maar kan na vele jaren uitgroeien tot een kwaadaardige tumor. Poliepen geven geen symptomen of klachten, behalve heel kleine bloedingen. Dat bloed is niet met het blote oog te zien in de stoelgang, maar is wel opspoorbaar via een stoelgangtest.

De stoelgangtest zorgt dus effectief voor een veel vroegere diagnose en bijgevolg dus hogere overlevingskansen. “Binnen het kankeronderzoek onderscheiden we 4 ziektefases, legt Luc Colemont uit. “In de eerste fase heeft darmkanker een genezingskans van meer dan 90%, in de 4e en meest gevorderde fase is dat nog amper 15%.”

Meer investeren in bewustwording en informatie

Met het gratis bevolkingsonderzoek boeken we dus gezondheidswinst, al moet de lat qua participatiegraad nog veel hoger volgens Luc Colemont: “In 2022 nam in Vlaanderen 48% van de 50- tot 74-jarigen deel, maar in Wallonië en Brussel is de participatiegraad met respectievelijk 20% en 12% nog veel te laag.”

“Waarom slechts een minderheid van de Belgen deelneemt? Niet zozeer omdat ze bang zijn voor de uitslag of eventuele vervolgonderzoeken, maar omdat ze het belang er nog steeds onvoldoende van inzien. Onze overheden moeten dus dringend nog meer investeren in bewustwording en informatie over darmkanker, want het is een echte sluipmoordenaar.”

“Toen ik nog in het ziekenhuis werkte, moest ik elke maand aan 7 patiënten vertellen dat ze darmkanker hadden”, gaat hij verder. “Mijn grote frustratie was dat mensen telkens opnieuw uit de lucht vielen: ‘hoe kan dat toch, ik leef toch gezond?’ Of: ‘mijn bloed is pas nagekeken’. Of ook: ‘ik heb nergens last van’. Ik hoop dat we met Stop Darmkanker die onwetendheid uit de wereld kunnen helpen, met werkgevers als onze bondgenoot.”

 

Werkgevers als bondgenoot voor sensibilisering

Om mee de doelgroep te sensibiliseren en te screenen, komt de bedrijfswereld in the picture. Luc Colemont: “Werkgevers beseffen meer en meer dat het belangrijkste kapitaal van hun bedrijf de gezondheid van hun werknemers is. Velen organiseren al medische check-ups voor hun medewerkers, of een griepvaccinatiecampagne. Dus waarom geen darmkankerscreening voor dertigers en veertigers? Ze kunnen daarnaast ook helpen om het bevolkingsonderzoek te promoten, zodat de deelnamegraad daarvan de hoogte in gaat.”

Met je organisatie mee campagne voeren tegen darmkanker?

In dit VOKA-webinar geven met Dokter Luc Colemont (Stop Darmkanker) en Karen Degroote (Mensura) tips.

Enkele grote Belgische werkgevers organiseren intussen al een stoelgangtest bij hun medewerkers en ook in onze buurlanden zijn er voorbeelden van doeltreffende screeningscampagnes. Luc Colemont: “Bij een screening binnen de werkcontext is de deelnamegraad hoog, tot wel 80%. En dat levert op. Want in elk bedrijf van 100 werknemers zijn er 5 die vroeg of laat met de ziekte geconfronteerd zullen worden.”

Hoe Mensura actief sensibiliseert over darmkanker:

 

  • We brengen darmkanker onder de aandacht bij medewerkers.
  • We bezorgen informatie over het bevolkingsonderzoek in Vlaanderen, Wallonië en Brussel.
  • We zetten acties op om een gezonde leefstijl te bevorderen bij medewerkers.
  • We ondersteunen een globaal gezondheidsbeleid.

Naast sensibilisering en preventie zou Mensura graag ook een actievere rol willen spelen door de testen te kunnen uitvoeren.

Je medewerkers zijn het grootste kapitaal van je organisatie. Met een doelgericht gezondheidsbeleid meet je de vitaliteit van je en stippel je de juiste acties uit om hun gezondheid te bevorderen.