Zo herkent u tijdig brown-out, de mogelijke voorbode van burn-out
Na burn-out, bore-out en fade-out duikt nu een nieuw begrip op binnen de bedrijfspsychologie: brown-out. Het verwijst naar een toestand waarin iemand overwerkt, futloos en gedemotiveerd is – het stadium net voor burn-out, zeg maar. Herken de signalen en grijp tijdig in.
Het kleine broertje van burn-out
De term ‘brown-out’ komt uit de elektrotechniek en verwijst naar een spanningsdip in het elektriciteitsnet. Het gevolg: een lichte stroompanne. Vertaald naar de werkvloer gaat het om medewerkers die lange uren draaien, maar overwerkt, ontevreden, teruggetrokken en gedemotiveerd zijn.
Tussen werk en privé
Het moeilijke aan brown-out is dat het subtiel tot uiting komt. Toch is het een veelvoorkomend probleem. Toen het Amerikaanse coachingbedrijf Corporate Balance Concepts in 2015 zo’n 1.000 managers bevroeg, bleek dat 5% een burn-out had en 40% aan brown-out leed.
Net als burn-out ligt brown-out op de scheidingslijn tussen werk en privé. Ook thuis is er vaak ontevredenheid en minder betrokkenheid. Het goede nieuws: brown-out is een iets mildere energiestoornis en dus eenvoudiger om aan te pakken. Op voorwaarde dat u tijdig ingrijpt.
Wees waakzaam voor deze signalen
- Uw medewerker draait lange werkuren, maar toont steeds minder interesse in zijn job.
- Hij draagt niet of minimaal bij tot meetings en neemt weinig initiatief. Meer nog, hij haalt vaker tegenargumenten aan, die projecten afremmen of ondermijnen.
- Hij komt almaar vaker met een excuus om niet te komen werken.
- Hij lijkt het werk en zijn smartphone niet te kunnen loslaten tijdens weekends en vakanties.
- Ook fysiek gaat het minder goed met uw medewerker: hij sport niet, eet ongezond en bouwt een slaaptekort op.
- Hij loopt vaker chagrijnig rond.
Herkent u bovenstaande kenmerken bij een van uw medewerkers? Probeer via een persoonlijk gesprek het probleem te achterhalen of laat u bijstaan door onze experts.
Vragen over mentaal welzijn op het werk?
Samen met u streven we er graag naar uw medewerkers energiek, gemotiveerd en in balans te houden. Neem contact met ons op via psychosociale-aspecten@mensura.be.