Zo voorkom je biologische agentia of bio-aerosolen op de werkvloer
Beroepsmatige blootstelling aan bio-aerosolen is een onderbelicht fenomeen, maar daarom niet minder gevaarlijk. Een legionella-infectie is veruit de bekendste gezondheidsklacht, maar ook een allergische of toxische reactie kan wijzen op een biologische besmetting. Wie loopt gevaar en wat kan je als werkgever doen om je medewerkers te beschermen?
Bio-aerosolen of biologische agentia zijn minuscule stofdeeltjes of vloeistofdruppels die schimmels, bacteriën of virussen bevatten. Ze zijn afkomstig uit natuurlijke bronnen zoals dieren of planten of uit niet-levende organismen zoals toxines (dode bacteriën) en prionen (virus-eiwitten). Naargelang het seizoen of productieproces komen ze in lage of hoge concentraties voor, bijvoorbeeld in afvalwater, biogas en biobrandstof. Het zijn vooral de agentia van biologische, levende oorsprong die een gevaar vormen voor de gezondheid.
Werknemers die actief zijn in de voedingsindustrie, akkerbouw, veeteelt, recyclage-, textiel- en houtsector lopen een hoger risico op besmetting door inademing van besmette stofdeeltjes of druppels. Maar ook spelers van blaasinstrumenten, carwashpersoneel en schoonheidsspecialisten kunnen ermee in aanraking komen.
Welke zijn de gezondheidsrisico’s?
Afhankelijk van de plaats van tewerkstelling en de aard van de blootstelling, verschillen ook de besmettingssymptomen. Deze kunnen variëren van mild tot ernstig:
- toxische inhalatiekoorts
- hypersensitieve longontsteking
- ademhalingsproblemen, o.a. door irritatie
- misselijkheid en diarree
- ontstekingsreacties
- infecties (bv. griep, mazelen, tuberculose, psittacose (via pluimvee), legionella)
- nierproblemen
Wat kan je als werkgever doen?
Als werkgever heb je de wettelijke plicht werknemers optimaal te beschermen tegen mogelijke gezondheidsrisico’s op de werkvloer. Om de kans op blootstelling en besmetting minimaal te houden, pas je de volgende preventiemaatregelen toe.
- Voer een risicoanalyse uit.
- Meet de concentratie stofdeeltjes in de werkomgeving, met specifieke aandacht voor de biologische agentia. Die detecteer je met specifieke technieken zoals kweetmethoden, PCR, immunoassays of sequencing.
- Neem organisatorische en technische collectieve preventiemaatregelen zoals omkasting, ventilatie, opleidingssessies rond de risico’s van biologische agentia en hygiëne, enz.
- Organiseer een gezondheidstoezicht en voorzie de nodige vaccinaties.
- Zorg voor de noodzakelijke persoonlijke beschermingsmiddelen.
Beperk jezelf niet tot één enkele maatregel. Kies bij voorkeur voor een multidisciplinaire aanpak op verschillende fronten, waarbij je zowel de arbeidshygiënist, arbeidsarts, preventieadviseur en milieucoördinator betrekt.
Wat kunnen de werknemers zelf doen?
Deel onderstaande tips met je medewerkers, zodat ook zij de risico’s kunnen inperken.
1. Wees aandachtig voor hygiëne en persoonlijke bescherming
- Zorg voor een goede handhygiëne.
- Draag handschoenen en werkkledij.
- Draag aangepaste ademhalingsbescherming.
- Neem extra voorzorgen bij een verminderde immuniteit.
2. Specifiek voor de pluimveesector: verminder het vrijkomen van aerosolen
- Verdoof kippen met CO2-gas alvorens ze te slachten.
- Draag bijkomend een FFP2-stofmasker.
Wat doet Mensura voor jou?
Mensura kan je helpen met je risicoanalyse. Hieruit zal blijken of je wettelijk helemaal in orde bent. Op basis hiervan geven wij advies om de geïdentificeerde knelpunten weg te werken. Daarnaast staan wij in voor de opvolging van het periodieke gezondheidstoezicht en het werkplaatsbezoek.
Contacteer onze experten via onderstaand formulier en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen.