Werkzaam in de nucleaire zone? Zo bereidt u zich voor op een nucleair ongeval
Ligt uw bedrijf in de nucleaire zone – dus binnen een straal van 20 km rond de nucleaire sites van Doel, Tihange, Mol-Dessel, Borssele of Chooz? Dan bevindt u zich in een risicozone. Een plan van aanpak en een noodvoorraad jodiumtabletten zijn in dat geval cruciale ingrediënten voor de veiligheid van alle medewerkers.
Risico’s bij een nucleair incident
De kans op ernstige ongevallen bij een nucleaire site is klein, maar niet uit te sluiten. Wanneer een ernstig ongeval in een nucleaire installatie leidt tot een radioactieve lozing, bestaat de kans op besmetting van het milieu en blootstelling aan bestraling. Langdurige blootstelling kan zelfs leiden tot besmetting van personen.
De risico’s voor de bevolking bij een nucleair ongeval zijn hoofdzakelijk op lange termijn, zoals kanker en genetische afwijkingen. Hoe langer en intenser de blootstelling aan de straling, hoe groter het risico.
Nagaan of uw bedrijf zich in de nucleaire zone bevindt, kan op www.nucleairrisico.be.
Wees voorbereid: het nucleaire noodplan
Prioritair bij een nucleair incident zijn snel reageren en doeltreffend communiceren. België heeft daarom sinds 1991 een nationaal noodplan voor het beheer van nucleaire en radiologische ongevallen. Het beschrijft onder andere:
- de missies en verantwoordelijkheden van alle betrokken partijen;
- de algemene organisatie van het crisisbeheer;
- noodplannings- en interventiezones;
- beschermingsmaatregelen voor mens en milieu;
- verschillende fases in het complexe crisisbeheer van een nucleair incident.
Bedrijven stellen het best ook een noodplan op maat op, bijvoorbeeld via de tool op www.mijnnoodplan.be. Daarmee genereert u een gepersonaliseerde lijst van de verschillende stappen bij een nucleair ongeval. Een andere mogelijkheid is een bestaand interventienoodplan zoals het brandinterventiedossier aanvullen met een luik ‘wat te doen bij een nucleair incident’.
Het enige wat dan nog moet gebeuren, is de interne communicatie: zorg ervoor dat alle medewerkers op de hoogte zijn van het noodplan en weten wat ze moeten doen in een crisissituatie. Bijvoorbeeld via interne mails, een infobrochure of herinneringen via intranet.
Tip: via be-alert.be wordt u meteen verwittigd bij een noodsituatie via sms of e-mail. Inschrijven en berichten zijn gratis.
De belangrijkste acties bij een nucleair ongeval
- Hou uw medewerkers binnen. Schuilen in het dichtstbijzijnde gebouw is een eenvoudige, snelle en doeltreffende maatregel om uw medewerkers en uzelf te beschermen. Blijf binnen tot het alarm officieel wordt opgeheven.
- Sluit ramen en deuren. Neem plaats in een centrale ruimte op het gelijkvloers van het gebouw, en schakel de ventilatie uit. Houd uw medewerkers weg van vensters, want die bieden minder bescherming tegen radioactieve straling dan muren.
- Luister naar de radio en kijk tv voor verdere aanbevelingen en informatie en telefoneer alleen wanneer nodig. Overbelasting van het telefoonnetwerk kan de hulpverlening verstoren.
- Stel tabletten met nietradioactief jodium beschikbaar. Vraag meer info bij de apotheek.
- In het geval van (preventieve) evacuatie:
- Volg de praktische richtlijnen van de hulpdiensten ter plaatse.
- Blijf kalm.
- Sluit indien mogelijk water, gas en elektriciteit af.
- Hang een rode doek op aan de voordeur eens het gebouw ontruimd is.
Vragen over arbeidsveiligheid?
Mensura voorziet professionele begeleiding op maat. Hebt u specifieke vragen rond het opstellen van een noodplan? We helpen u graag verder.