Arbeidsongeschiktheid door ziekte of ongeval: wat verandert er?

06-12-22

De procedures om arbeidsongeschikte werknemers terug naar het werk te begeleiden, zijn beschreven in een vernieuwd KB re-integratie. Ook op 28 november 2022 traden enkele nieuwe maatregelen in voege rond het verplichte ziektebriefje, de procedure voor ontslag om medische redenen en het gewaarborgd loon. We zetten de wijzigingen op een rijtje.

Een ziektebriefje: is dat nog verplicht?

De algemene regel blijft dezelfde: bij afwezigheid voorziet de werknemer in een ziektebriefje. Maar tot drie keer per kalenderjaar krijgen medewerkers een vrijstelling op de regel. Die kunnen ze telkens inzetten voor één afwezigheidsdag of de eerste ziektedag tijdens een langere afwezigheidsperiode. Een bezoek aan de huisarts of specialist hoeft voortaan dus niet meer, als je één dag ziek bent.

Werknemers zijn niet verplicht om gebruik te maken van de vrijstelling. Wil een medewerker dat wel doen? Dan moet hij of zij de werkgever hiervan meteen op de hoogte brengen. Bovendien is het verplicht om de verblijfplaats tijdens de (eerste) ziektedag mee te delen, indien het niet gaat om het gewone thuisadres.

Let wel: Organisaties met minder dan 50 werknemers mogen afwijken van de nieuwe maatregel. Die beslissing moet de organisatie dan opnemen in een nieuwe cao of het arbeidsreglement.

Nieuwe procedure voor ontslag om medische redenen

Het nieuwe KB re-integratie koppelt ontslag om medische redenen (‘medische overmacht’) los van re-integratie en roept een nieuwe procedure in het leven. Die kan pas opgestart worden na 9 maanden arbeidsongeschiktheid.

We gidsen je door de gehele procedure in deze blog.

Het gewaarborgd loon tijdens gedeeltelijke werkhervatting

In sommige gevallen nemen werknemers na een periode van arbeidsongeschiktheid in een nieuwe of aangepaste functie (artikel 100, §2 ZIV-wetgeving) deeltijds het werk opnieuw op. Hebben zij een ongeval of vallen ze ziek tijdens de eerste 20 weken van die gedeeltelijke werkhervatting? Dan moet de werkgever geen gewaarborgd loon meer uitbetalen. Na 20 weken zijn de normale regels voor gewaarborgd loon opnieuw van toepassing.

Let wel: Voor arbeidsongeschiktheid door beroepsziekte of arbeidsongeval gelden andere regels.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons