Onderzoek Mensura: 2 op 3 horecawerknemers vindt werkdruk te hoog
Hoe beleven werknemers in de drukke horecasector hun job? Een online bevraging door Mensura toont aan dat de grote meerderheid de werkdruk te hoog vindt. Een op vijf ondervindt bovendien zware stress.
Voldoende personeel vinden en behouden blijft een uitdaging voor horecawerkgevers. Een online bevraging bij ruim 850 horecawerknemers in de periode van 2016-2018 bevestigt dat maar liefst 2 op de 3 (67%) de werkdruk als te hoog ervaren. Daarnaast vindt een meerderheid dat zowel de mentale als emotionele én lichamelijke belasting op de werkvloer te zwaar weegt.
1 op de 5 ondervindt zware stress
Ook stress blijkt een wijd verspreid fenomeen. Ruim 4 op de 5 (82%) werknemers ondervinden een zekere mate van stress. 1 op de 5 geeft aan zeer gestresseerd te zijn. Koen Van Hulst, verantwoordelijke psychosociale aspecten bij Mensura: “Dat 77% aangeeft meestal of altijd gezond met stress om te kunnen, is een opsteker. Maar het blijft uitkijken voor de 23% voor wie dat niet altijd of nooit het geval is. ”
Over de sfeer op het werk toont het horecapersoneel zich overwegend positief: 53% is tevreden, wat iets hoger is dan in andere sectoren. Bijna 2 op 3 ervaren bovendien voldoende steun en waardering van collega’s, een belangrijk tegengewicht voor stress.
Preventie kan werkgevers én werknemers helpen
Koen Van Hulst: “Horecazaken doen er goed aan om een psychosociale risicoanalyse te laten uitvoeren, een prima start om gerichte acties te nemen. Ook hebben we een preventiewebsite op maat van de horeca uitgewerkt, met handige checklists, templates en tips.”
Hoe kan Mensura jou helpen?
Mensura helpt je om het welzijn van je medewerkers veilig te stellen. Ontdek ons aanbod voor horeca of neem contact met ons op.