BA4 opleiding - Veilig werken aan elektrische installaties

Leer veilig onder toezicht werken aan een elektrische installatie.

BA4 gewaarschuwde personen - Veilig werken aan elektrische installaties
  • Praktisch
  • 1 dag
  • € 456,00 of 2.4 PE
  • Nederlands, Frans, Engels
  • Klassikaal, Op maat
  • Verdiepend
  • Certificaat geldig in België
  • Kmo-portefeuille, Opleidingscheques, Sectorfonds

Wanneer je werkt in de buurt van elektrische installaties of er zelf werken aan uitvoert (onder toezicht), is het belangrijk goed op de hoogte te zijn van de mogelijke risico’s om ongevallen te vermijden. Na afloop van de opleiding krijg je een certificaat ‘Gewaarschuwd persoon BA4’.

Waarom?

Werk je soms aan of in de buurt van elektrische installaties? Dan is het cruciaal goed op de hoogte te zijn van de mogelijke risico’s. Dankzij deze opleiding herken je de gevaren en leer je gepast reageren.

De bevoegdheidsverklaring ‘Gewaarschuwd persoon BA4’

Als werkgever toon je met een bevoegdheidsverklaring aan dat je medewerkers veilig aan of in de buurt van elektrische installaties kunnen werken.

Dankzij deze opleiding heeft je werknemer voldoende kennis en competenties om niet-elektrische werken uit te voeren nabij een elektrische installatie en zelf te werken aan een elektrische installatie onder toezicht van een ‘vakbekwame persoon BA5’.

Voer aanvullend zeker ook een risicoanalyse uit. Zo kan je met een gerust hart een bevoegdheidsverklaring ‘Gewaarschuwd persoon BA4’ uitschrijven.


Wat leer je?

Tijdens deze praktijkgerichte, interactieve opleiding verwerf je de nodige kennis om als gewaarschuwde personen BA4 de risico’s van werken met elektriciteit te herkennen en ernaar te handelen.

Bovendien wissel je tips en ervaringen uit met collega’s. Deze onderwerpen komen aan bod:

  • Algemene informatie en regels om veilig en onder toezicht te kunnen werken in de omgeving van en aan elektrische installaties.
  • Gevaren van elektriciteit bij bepaalde taken en voor het werken in de omgeving van en aan elektrische installaties.
  • Regels voor het werken in de omgeving van en voor bepaalde taken aan elektrische installaties in ‘spanningsloze toestand’.
Grote elektrische werken

Voer je zelf grote elektrische werken uit? Of hou je toezicht op BA4-collega’s? Dan is het sterk aangeraden om na deze opleiding ook de opleiding ‘Veilig werken aan elektrische installaties - vakbekwame personen BA5 te volgen.


Dit is een opleiding van ons Impact-aanbod

Impact

Verruim je blik en bereid je voor op een nieuwe rol. Met een mix van leervormen verwerf je diepgaande kennis die je meteen kan toepassen. De trajecten zijn vaak gepreid over meerdere dagen.

Kies voor Impact >


Resultaat?

Na het volgen van deze opleiding:

  • Kan je op een veilige manier werkzaamheden aan of in de buurt van elektrische installaties uitvoeren zoals meten of een stopcontact onder spanning staat, lichtarmaturen plaatsen, verlengkabels herstellen, een tijdelijke voeding plaatsen, de spanning aan- en uitschakelen van een elektrische installatie, een differentieelschakelaar testen en batterijen vervangen.
  • Herken je de gevaren van elektriciteit en kan je gepast reageren.
  • Weet je wat te doen bij een elektrisch ongeval, zoals elektrische schokken of oververhitting van een installatie.

Voor wie?

De opleiding is er voor iedereen die wordt blootgesteld aan de gevaren van elektriciteit, zoals onderhoudspersoneel, schilders en technici.

Kleine elektrische werkzaamheden met weinig risico

Voer je enkel kleine elektrische werken uit met een beperkt of geen risico, zoals een lamp vervangen of een snoer intapen? Dan volstaat de e-learning ‘Veilig uitvoeren van kleine elektrische werkzaamheden’.


Wat zegt de wet?

Als werkgever ben je verplicht een bevoegdheidsverklaring op te stellen voor elke werknemer die in contact komt met kleine en grote elektrische werkzaamheden en installaties. Met een bevoegdheidsverklaring toon je als werkgever aan dat je medewerkers veilig en met voldoende kennis aan of in de buurt van elektrische installaties kunnen werken.

Een bevoegdheidsverklaring voor werken aan elektrische installaties heeft twee niveaus:  

  • Gewaarschuwd persoon BA4
    Deze verklaring is van toepassing op werknemers die mogelijks in aanraking komen met elektrische installaties maar die er zelf geen werk aan hebben. Zij mogen dus enkel niet-elektrische taken uitvoeren of kleine wijzigingen onder toezicht van een vakbekwame medewerker.  
  • Vakbekwame persoon BA5
    Deze verklaring is van toepassing op werknemers die zelf aan of met elektrische installaties werken of toezicht houden op werken uitgevoerd door gewaarschuwde personen (BA4). Dit kunnen bijvoorbeeld ingenieurs of techniciens zijn.  

Naast het opleidingsattest voor BA4 of BA5 is het ook belangrijk dat je als werkgever een risicoanalyse van de elektrische installatie(s) maakt, om een sluitende bevoegdheidsverklaring te kunnen afleveren.

Meer info >


Prijs

De prijs hangt af van de manier waarop je de opleiding volgt

Is je organisatie aangesloten bij Mensura Externe Dienst voor Preventie en Bescherming (EDPB), beschik je over preventie-eenheden en is je saldo toereikend, dan kan je hiermee betalen.

Subsidies en financieringsmogelijkheden

Dankzij onze erkenningen door overheidsdiensten en sectorfondsen voldoen we aan de voorwaarden voor tal van subsidies en financieringsmogelijkheden.

      • Kmo-portefeuille. Gebruik deze erkenningsnummers in je aanvraag:
        • leden van Mensura Externe Dienst voor Preventie en Bescherming: Mensura EDPB - DV.O105072
        • niet-leden: Mensura CONSULT - DV.O101943
      • Opleidingscheques - Wallonië
      • Sectorfonds
        • Alimento
        • Constructiv

      Veelgestelde vragen

      Krijg ik na het volgen van de e-learning ‘Veilig uitvoeren van kleine elektrische werkzaamheden voor gewaarschuwde personen (BA4)' een volwaardig BA4-attest?

      Ja, de opleiding is er voor wie sporadisch kleine elektrische werkzaamheden uitvoert, waarbij er weinig risico is. Je leert er op eigen tempo risico’s herkennen en gepast te handelen.

      Na een korte test krijg je een opleidingscertificaat. Op basis daarvan maakt je werkgever een bevoegdheidsverklaring 'Gewaarschuwd persoon BA4' op.

      Mag ik een BA5-opleiding volgen zonder dat ik eerst BA4 heb gevolgd?

      In principe wel, al raden we dit af. Een BA5-opleiding gaat er vanuit dat je al de nodige basiskennis hebt over het werken met elektrische installaties. De kans dat je niet goed kan volgen en daardoor niet alle nieuwe informatie grondig opneemt, is reëel.

      Wat is juist het verschil tussen een BA4- of BA5-attest en een bevoegdheidsverklaring?

      Een bevoegdheidsverklaring, stelt je werkgever op nadat je succesvol een bevoegdheidsopleiding doorliep. Je bent op de hoogte van risico’s (gewaarschuwd, BA4) of je kan zelf kleine werken aan elektrische installaties uitvoeren (vakbekwaam BA5).

      Een volwaardig BA4 of BA5-certificaat, ontvang je enkel na het voltooien van een volledige BA4 of BA5-opleiding.

       

      Cookies opgeslagen