Waarom?
Je hoeft geen technicus te zijn om een lamp te vervangen of een zekering in te schakelen. Toch kan een kleine vergissing onaangename gevolgen hebben. In deze e-learning leer je veilig omgaan met elektriciteit en de gevaren juist inschatten. Na afloop kan je werkgever een bevoegdheidsverklaring ‘Gewaarschuwd persoon BA4’ uitschrijven.
Benieuwd? Bekijk de demo >
Alle voordelen op een rij:
- Bevoegdheidsverklaring
Na het volgen van deze e-learning door je medewerker(s) kan je als werkgever een bevoegdheidsverklaring ‘Gewaarschuwd persoon BA4’ uitschrijven.
- Eenvoudig
Je logt makkelijk in op ons gebruiksvriendelijk leerplatform met een smartphone, tablet, laptop of desktop. Daarnaast kan je de e-learning eenvoudig pauzeren en herhalen.
- Meteen toepasbaar in de praktijk
Je kan de mix van theorie en praktijk meteen toepassen. Van video over oefeningen tot een test: we houden het interactief en gevarieerd.
- Flexibiliteit
Je volgt de e-learning op eigen tempo, waar en wanneer je wilt, volgens jouw planning.
Opvolgingsrapportering
Als verantwoordelijke krijg je toegang tot een overzichtelijk dashboard. Zo volg je makkelijk de vooruitgang en de resultaten binnen jouw team op.
Wat leer je?
Je leert vaak voorkomende elektrische klusjes veilig uitvoeren, zoals een lamp vervangen, een zekering inschakelen, afdekplaten van een stopcontact verwijderen of de batterij van een apparaat opladen.
De e-learning is opgebouwd uit volgende modules:
- Wat kunnen we leren uit ongevallen?
- Wat is elektriciteit?
- Elektrische gevaren!
- Stopcontacten en schakelaars.
- Zekeringskast: wat moet je kennen?
- En nu zelf aan de slag.
- Hoe kan je je beschermen tegen elektrische risico’s?
- Als het verkeerd gaat… wat nu?
- Test ‘BA4-gewaarschuwden voor niet-elektrische werkzaamheden’.
- Certificaat ‘Kleine elektrische werkzaamheden.
Dit is een opleiding van ons Initiate-aanbod
Ontwikkel op korte tijd basiskennis. De sessies zijn online op elk moment beschikbaar, dynamisch en laagdrempelig. Je leert waar en wanneer jij dat wilt. Voorkennis is niet nodig.
Resultaat?
Na het volgen van deze e-learning:
- Kan je ongevallen (bv. brand) met elektriciteit beter voorkomen;
- Heb je basiskennis over elektriciteit, elektrische materialen, gevaren en risico’s, procedures en beschermingsmaatregelen;
- Kan je veilig kleine elektrische werken uitvoeren op een installatie buiten spanning met weinig elektrisch risico, zoals een lamp vervangen, een zekering inschakelen, een snoer intapen of een stopcontact vastzetten;
- Weet je wat te doen bij een elektrisch ongeval, zoals elektrische schokken of oververhitting van een installatie.
Grotere elektrische werken
Deze e-learning is er alleen voor kleine elektrische klussen. Kom je in aanraking met grote elektrische installaties of voer je grotere werken hieraan uit zoals het meten van een stopcontact onder spanning, het herstellen van verlengkabels of het vervangen van een batterij? Dan is het sterk aangeraden om de uitgebreidere opleidingen ‘Veilig werken aan elektrische installaties - gewaarschuwde personen BA4’ en ‘Veilig werken aan elektrische installaties - vakbekwame personen BA5’ te volgen.
Voor wie?
Deze e-learning richt zich op iedereen die sporadisch kleine elektrische werkzaamheden op een veilige manier wil leren uitvoeren of deze kennis nodig heeft in zijn job zoals technische leerkrachten, schoonmakers, schilders, winkelpersoneel en anderen.
De bevoegdheidsverklaring ‘Gewaarschuwd persoon BA4’
Wist je dat je voor werknemers die in contact komen met kleine elektrische werkzaamheden en risico’s ook een bevoegdheidsverklaring ‘Gewaarschuwd persoon BA4’ moet uitschrijven als werkgever?
Meer info? Raadpleeg dan onze standaarddocumenten in de klantenzone MyMensura of contacteer onze veiligheidsexperts.
Wat zegt de wet?
Als werkgever ben je verplicht een bevoegdheidsverklaring op te stellen voor elke werknemer die in contact komt met kleine en grote elektrische werkzaamheden en installaties. Met een bevoegdheidsverklaring toon je als werkgever aan dat je medewerkers veilig en met voldoende kennis aan of in de buurt van elektrische installaties kunnen werken.
Een bevoegdheidsverklaring voor werken aan elektrische installaties heeft twee niveaus:
- Gewaarschuwd persoon BA4
Deze verklaring is van toepassing op werknemers die mogelijks in aanraking komen met elektrische installaties maar die er zelf geen werk aan hebben. Zij mogen dus enkel niet-elektrische taken uitvoeren of kleine wijzigingen onder toezicht van een vakbekwame medewerker. - Vakbekwame persoon BA5
Deze verklaring is van toepassing op werknemers die zelf aan of met elektrische installaties werken of toezicht houden op werken uitgevoerd door gewaarschuwde personen (BA4). Dit kunnen bijvoorbeeld ingenieurs of techniciens zijn.
Naast het opleidingsattest voor BA4 of BA5 is het ook belangrijk dat je als werkgever een risicoanalyse van de elektrische installatie(s) maakt, om een sluitende bevoegdheidsverklaring te kunnen afleveren.
Prijs
De prijs hangt af van de manier waarop je de opleiding volgt.
Is je organisatie aangesloten bij Mensura Externe Dienst voor Preventie en Bescherming (EDPB), beschik je over preventie-eenheden en is je saldo toereikend, dan kan je hiermee betalen.
Een volledig jaar toegang tot alle e-learningmodules op het Learn&Connect-platform, is inbegrepen in de prijs.
Subsidies en financieringsmogelijkheden
Dankzij onze erkenningen door overheidsdiensten en sectorfondsen voldoen we aan de voorwaarden voor tal van subsidies en financieringsmogelijkheden.
- Opleidingscheques
- Werkbaarheidscheques
- Sectorfonds
- Alimento
- Constructiv