Externe diensten: “Studenten mogen deze zomer vakantiejobs doen”

25-06-20

Europese wetgeving klasseert het SARS-CoV-2-virus voortaan onder de biologische agentiagroep 3. Werkzaamheden met biologische agentia uit groep 3 en 4 zijn verboden voor jobstudenten. Betekent dit dat de meeste vakantiejobs deze zomer niet uitgevoerd mogen worden?

Organisaties in alle sectoren hebben de afgelopen weken preventieve maatregelen genomen om opnieuw het werk te kunnen opnemen of de deuren te openen voor het publiek. Met de zomer in aantocht hopen veel studenten een centje bij te verdienen. Maar Europese wetgeving lijkt roet in het eten te gooien.

Op 24 juni wordt namelijk een nieuwe richtlijn van kracht. Die bepaalt dat coronavirussen niet langer tot de biologische agentiagroep 2 behoren, maar voortaan onder groep 3 vallen. Jobstudenten en studenten-werknemers mogen niet blootgesteld worden aan (onder meer) biologische agentia groep 3 en 4. Europese lidstaten hebben tot 24 november om hun eigen wetgeving aan te passen.

Niet verbieden

Dat leidt tot heel wat vragen bij werkgevers en studenten. Kan het coronavirus beschouwd worden als een beroepsrisico en daardoor de meeste vakantiejobs onmogelijk maken? Co-Prev, de koepelorganisatie van alle externe diensten, boog zich over deze vraag en meent dat er geen reden tot verbod is.

De Codex over tewerkstelling van jongeren verbiedt inderdaad blootstelling aan biologische agentia groep 3 en 4. Maar volgens Co-Prev doelt deze verbodsbepaling op het bewust werken met deze biologische agentia. In het geval van een vakantiejob uitoefenen in coronatijden gaat het in principe over activiteiten die “niet het welbewuste voornemen impliceren te werken met een biologisch agens of een dergelijk agens te gebruiken, maar wel blootstelling van de werknemers aan een biologisch agens met zich kan brengen” (Codex Art. VII.1-18).

Bovendien hebben jobstudenten doorgaans geen verhoogd risico ten aanzien van de rest van de bevolking. Om daarover uitsluitsel te geven is een risicoanalyse aangewezen.

Co-Prev is daarom van oordeel dat de Europese richtlijn vakantiejobs niet lijkt te verbieden.

Aandacht voor risicogroepen

Wel is het opletten geblazen voor jobstudenten die tot een risicogroep behoren. Volgens de huidige richtlijnen van Sciensano zijn dit mogelijke risicofactoren om een ernstige vorm van covid-19 te ontwikkelen:

  • Ernstige chronische hart-, long- of nieraandoeningen
  • Diabetes
  • Immunosuppressie, maligne hemopathie, actieve neoplasie


Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons