De werkervaringsstage: preventie en bescherming van de stagiair
Voor werkzoekenden zonder ervaring of algemene competenties is een job vinden vaak lastig. Via de werkervaringsstage kunnen ze echte ervaring opbouwen en skills ontwikkelen op een reƫle werkplek. Misschien overweegt u deze optie voor uw organisatie, maar hoever reiken uw plichten dan om het welzijn van de stagiair te verzekeren?
Tijdens de werkervaringsstage, een statuut dat de VDAB in het leven riep, geniet de stagiair dezelfde preventie- en beschermingsmaatregelen als een normale medewerker. Elke stagiair valt onder de Welzijnswet en de daaraan gelinkte uitvoeringsbesluiten, onder andere het KB gezondheidstoezicht.
Medisch onderzoek
Naargelang de risicoanalyse van de job en de verplichtingen in de cao kan er een voorafgaand medisch onderzoek nodig zijn. Daarover beslist de interne preventiedienst van de VDAB, die ook de kosten betaalt. Duurt de wachttijd te lang, dan kunt u dat onderzoek zelf organiseren, maar dan is de rekening voor u.
Verzekering
De VDAB zorgt ervoor dat de werkzoekende tijdens de werkervaringsstage verzekerd is bij ongevallen van en naar het stagebedrijf. Het stagebedrijf regelt de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en stelt (volgens risicoanalyse) de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen in.
Wat is een werkervaringsstage?
Een werkzoekende met weinig of geen ervaring of algemene competenties klaarstomen voor een job: dat is het doel van de werkervaringsstage. Hij of zij wordt betaald door de VDAB om proef te draaien bij een organisatie en zo echte praktijkervaring op te doen.
Voorwaarden:
- De stagiair werkt minimaal 20 en maximaal 40 uren per week, en dit gedurende maximaal 6 maanden. Nadien bent u niet verplicht om de stagiair aan te werven.
- De stagiair moet in een realistische werkomgeving tewerkgesteld worden.
- De stagementor moet de stagiair bijstaan in het opbouwen van relevante ervaring en het ontwikkelen van professionele competenties.