Telt jouw bedrijf minstens 20 werknemers?
Dan bedraagt het individueel opleidingsrecht voor elke werknemer 5 volle dagen.
Welke opleidingen er in aanmerking komen, voor wie en wat de doelstellingen zijn, leg je vast in een opleidingsplan. Maar hoe ga je aan de slag met zo’n plan? En welke opleidingen neem je daar best in op? We geven je een handig overzicht, zo kom je al een heel eind!
Sinds 2023 heeft elke voltijdse werknemer in de privésector een individueel opleidingsrecht. Dat is zo voor bedrijven vanaf 10 werknemers. Vanaf 20 werknemers in dienst ben je als werkgever ook verplicht een opleidingsplan te maken, dat ten laatste op 31 maart van het lopende jaar vastgelegd moet zijn.
Naast het recht op opleiding, hebben bepaalde functies ook een plicht om enkele opleidingen te volgen
bv. preventieadviseurs, vertrouwenspersonen,…
Opleidingsrecht
Opleidingsplicht
Heeft je bedrijf 20 of meer werknemers? Dan moet je verplicht een opleidingsplan per jaar opstellen voor al je werknemers. Welke opleidingen daarin worden opgenomen beslis je als werkgever zelf. Wel moeten er ten minste zowel formele als informele opleidingen in staan die bijdragen tot de algemene opleidingsinspanning op sectoraal niveau.
Dan stuur je het eerst naar de ondernemingsraad of de vakbondsafvaardiging voor advies.
Die brengt uiterlijk op 15 maart een advies uit, en uiterlijk op 31 maart van het jaar moet de inhoud van het opleidingsplan worden vastgesteld.
Je bewaart het goedgekeurde plan op papier of digitaal, en dient het ook verplicht in bij FOD WASO op https://transfer.werk.belgie.be/
Ziezo, je werknemers kunnen aan de slag met hun opleidingen! Samen met hen ben je verantwoordelijk om de opleidingen tijdig te volgen. Welke opleidingen dat precies zijn, kies je zelf. Al zijn er enkele belangrijke verplichte opleidingen, wij lijsten ze voor je op!
In elke organisatie is er verplicht een brandbestrijdingsdienst nodig. Wie deel uitmaakt van deze dienst is functie-onafhankelijk. Wel moeten alle leden verplicht een gerichte opleiding volgen zodat ze efficiënt kunnen optreden in geval van nood.
In bedrijven met 20 medewerkers of meer is een opgeleide Eerste hulpverlener verplicht. Afhankelijk van de grootte van je bedrijf kunnen er meerdere nodig zijn. Wie deze ‘EHBO’-hulpverleners zijn, is functie-onafhankelijk. Een opleiding en jaarlijkse bijscholing is verplicht.
Elk bedrijf heeft verplicht een interne preventieadviseur nodig. In een klein bedrijf (< 20 werknemers) mag dat de werkgever zelf zijn (PA niveau 3). Een opleiding is dan niet verplicht, maar wel ten zeerste aangeraden. Groter bedrijf? Dan is een opleiding tot preventieadviseur wel verplicht (PA niveau 2 en 1).
In bedrijven met 50 werknemers of meer is een vertrouwenspersoon verplicht. Die moet ook verplicht een opleiding volgen, en een jaarlijkse bijscholing.
Levenslang leren is belangrijk voor elke functie binnen het bedrijf. Investeren in nieuwe vaardigheden zorgt ervoor dat je bijblijft in snel veranderende tijden of een andere richting kunt uitgaan met je carrière.
Hieronder enkele interessante, waardevolle opleidingen:
Het is cruciaal dat leidinggevenden en managers niet alleen veiligheid op de werkvloer garanderen, maar ook mentale ondersteuning bieden en veerkracht bevorderen. De juiste opleidingen zorgen ervoor dat ze teams effectief kunnen begeleiden, zowel fysiek als mentaal.
HR speelt een sleutelrol in het voorkomen van langdurige afwezigheden, re-integratie na afwezigheid en de algemene opvolging van verzuim. Deze opleidingen reiken de juiste tools aan.
Een ergonomische werkplek en het behouden van focus zijn essentieel voor kantoorwerkers, vooral nu thuiswerken een vaste waarde is geworden. Deze opleidingen helpen medewerkers gezond en productief te blijven, ongeacht de werkomgeving.
Voor fysieke beroepen is het belangrijk om letsel te voorkomen en gezonde werkroutines te behouden.
Deze opleidingen helpen hen op de goede weg.
Bekijk hier al onze opleidingen van 2025.
Tip: gebruik de filter “Doelgroep” om op functie te zoeken.
Cookies opgeslagen