Als preventieadviseur waak je over de veiligheid en het welzijn op het werk.
De basisopleiding leert je de kneepjes van het vak. Maar om op de hoogte te blijven van de nieuwste tools en wetten, is een jaarlijkse bijscholing verplicht.
Docenten Rudy Smedts en Mathieu Viseur leggen uit hoe we die bijscholing aanpakken bij Mensura Learn&Connect.
Van collectieve beweegchallenges over hyperuitgeruste kantoren tot persoonlijke begeleiding bij mentale problemen: nooit eerder haalden organisaties zo veel uit de kast om werknemers gezond en gelukkig aan de slag te houden. Het advies van de preventieadviseur is daarbij onmisbaar. Door de jaarlijkse bijscholing blijf je mee met de laatste nieuwtjes en spijker je de theorie regelmatig bij.
Rudy: “Als preventieadviseur geef je mee vorm aan het welzijnsbeleid in de organisatie. De basisopleiding helpt je hierbij op weg. Maar wetgevingen, tools en trends rond preventie en welzijn op het werk veranderen voortdurend.
Om te garanderen dat het welzijnsbeleid in je organisatie aan de nieuwste wettelijke en maatschappelijke vereisten voldoet, is een jaarlijkse bijscholing dus cruciaal.”
Mathieu: “Doorgaans zijn cursisten preventieadviseurs in D/C-bedrijven. En dat in heel uiteenlopende sectoren. De meest prangende vragen of belangrijkste wetswijzigingen variëren dan vaak voor de verschillende deelnemers.
Daarom organiseren we de opleiding vanuit een brede en multidisciplinaire lens. Tijdens de bijscholing kunnen groepen dan aangeven op welke zaken ze graag inzoomen. Ook voor individuele vragen kunnen cursisten steeds bij de lesgever terecht.”
Mathieu: “Jaarlijks zitten we samen met experten uit het werkveld om de meest actuele veranderingen en tendensen te bespreken rond preventie en welzijn op het werk. Daarna selecteren we de belangrijkste topics, die we in de bijscholing uitgebreid aan bod laten komen.”
Rudy: “Toen we een tiental jaar geleden startten met de bijscholing preventieadviseur waren dat nog hoofdzakelijk wettelijke en technische topics. Maar welzijn op het werk gaat vandaag de dag veel ruimer dan dat. Zo investeren steeds meer organisaties in welzijnsinitiatieven die niet wettelijk verplicht zijn. Dat ze zo hun werknemers gelukkig en gezond aan de slag kunnen houden, vormt de drijfveer. En die tendens vertaalt zich ook in de opleiding.”
Rudy: “De bijscholing kan zowel digitaal als klassikaal plaatsvinden. Die duurt in beide gevallen één dag, en wordt opgesplitst in twee delen. Tijdens de voormiddag behandelen we het wetgevende kader. Zo leren cursisten bijvoorbeeld een werkpostenfiche invullen via de online tool in de klantenzone MyMensura, en ontdekken ze waar ze belangrijke informatie en documenten kunnen terugvinden.
In de namiddag maakt een expert de cursisten vertrouwd met de ins en outs van zijn of haar vak. Elk jaar kiezen we één specifiek welzijnsdomein uit om in de kijker te plaatsen. Zo kunnen cursisten zich telkens in een ander domein verder verdiepen.”
Mathieu: “Dit jaar wordt de bijscholing uitzonderlijk door één lesgever gegeven, die verschillende welzijnsdomeinen met elkaar verbindt. Re-integratie, verzuim en vitaliteit staan momenteel volop in de actualiteit en zijn thema’s waar organisaties niet omheen kunnen.
De bijscholing voorziet hiervoor een helder kader en linkt de drie thema’s aan elkaar. Zo vormt de vitaliteit van werknemers een voorspellende factor voor de verzuimcijfers in een organisatie. En re-integratietrajecten zijn op hun beurt het gevolg van middellang of langdurig verzuim. Inzetten op één van de drie pijlers is dus niet voldoende. Je moet kijken naar het volledige plaatje.”
De bijscholing preventieadviseur biedt cursisten de nodige handvaten om het welzijnsbeleid in hun organisatie te optimaliseren. Laat je inspireren door experten uit het werkveld, terwijl je kennis en ervaringen uitwisselt met collega-professionals. Na de opleiding ontvang je een bijscholingscertificaat.
Cookies opgeslagen