De overheid en specifieke sectorfondsen bieden heel wat subsidie- en financieringsmogelijkheden aan om je bij te scholen en je organisatie te versterken.
Of jouw Learn&Connect-traject in aanmerking komt, staat vermeld per opleiding. Een overzicht.
Je kan van het Vlaams Gewest financiële steun krijgen om bepaalde Mensura-opleidingen te volgen, voor jezelf of voor je werknemers, tot 7.500 euro per jaar (zie voorwaarden), via het elektronisch portaal Home - e-loketondernemers.be.
Je werkgever vraagt de subsidies aan via het e-loket voor ondernemers. De aanvraag indienen kan al op voorhand of ten laatste tot 14 dagen na aanvang van de opleiding of adviesverlening.
Als zelfstandig ondernemer, kun je via dezelfde link ook subsidies aanvragen en bepaalde Mensura-trainingen volgen.
Tip: kies in het veld 'Thema' voor 'Duurzaamheid'.
Onze registratienummers zijn:
Het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) verstrekt de steun aan kmo’s en vrije beroepen.
Per schooljaar kan je voor maximaal 250 euro opleidingscheques kopen. Als werknemer of uitzendkracht betaal je de helft, de Vlaamse overheid de andere helft. Je kan de cheques gebruiken voor bepaalde Mensura-opleidingen.
Je vraagt de cheques zelf aan via het online loket van het departement Werk & Sociale Economie van de Vlaamse overheid.
Je kan bij de Waalse overheid, voor jezelf of voor je werknemers, cheques aanvragen waarmee je bepaalde Mensura-opleidingen kan volgen. Voor een opleidingscheque van 30 euro, geldig voor 1 uur opleiding, betaalt je werkgever 15 euro. Het Waals gewest betaalt de overige 15 euro.
Als werknemer vraag je de cheques aan bij je werkgever. Je werkgever vraagt de cheques aan via het sociaal secretariaat.
Als zelfstandig ondernemer, kun je ook opleidingsvouchers aanvragen (controleer de toegangsvoorwaarden voordat je je aanvraag indient).
Je kan als werknemer je loon laten doorbetalen door de overheid terwijl je een opleiding volgt. Je werkgever krijgt dan een forfaitair bedrag terugbetaald. Zo verlies je niet aan loon.
De regeling per regio is gelijkaardig: je bezorgt zelf de nodige documenten aan je werkgever, hij of zij vraagt dan de terugbetaling aan. Waar je werkgever aanklopt, verschilt per regio.
Je onderneming kan voor een maximum van 10.000 euro aan financiële steun ontvangen voor begeleiding bij het opstellen van een werkbaarheidsplan op maat en de acties die daaruit voortvloeien, zoals het organiseren van een opleiding.
Zowel eenmanszaken als kmo’s of grote ondernemingen komen in aanmerking. Je werkgever vraagt de subsidie aan via de website van het Europees Sociaal Fonds (ESF).
Afhankelijk van je sector, kan je vaak ook via een sectorfonds subsidies aanvragen voor een opleiding. Om zeker te zijn dat jouw opleiding in aanmerking komt, informeert je werkgever best bij jouw sectorfonds wat de voorwaarden zijn.
Voedingsindustrie
Chemie, kunststoffen en life sciences
Bedienden, verschillende sectoren: autohandel, bouw, IT, consultancy en meer
Aanvullend Paritair Comité voor Bedienden PC 200
Neem contact op met jouw sociaal secretariaat voor bijkomende vragen.
Cookies opgeslagen