Automatische externe defibrillatoren (AED’s): beter opleiden en informeren is van levensbelang
Volgens een analyse door het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) in Frankrijk hebben AED’s maar een beperkte impact op de algemene sterfte door hartstilstand. Beter opleiden en informeren zijn essentieel om te garanderen dat alle stappen in de overlevingsketen correct worden nageleefd.
AED: beperkte impact op de sterfte door hartstilstand
Helpen automatische externe defibrillators (AED’s) in openbare ruimtes om de algemene sterfte door hartstilstand significant te verminderen? Volgens een rapport van het KCE zijn de resultaten beperkt. Dit onafhankelijke onderzoekscentrum bevestigt dat AED’s maar 6 tot 28 levens per jaar zouden redden.
Een conclusie dringt zich op: de plaatsing van dergelijke apparaten moet doordacht en gecoördineerd verlopen, in combinatie met andere maatregelen.
Hoe kan het doeltreffender?
Het is essentieel om alle stappen van de overlevingsketen te respecteren: de hartstilstand vroegtijdig herkennen, de hulpdiensten snel alarmeren, de reanimatie snel opstarten en een snelle interventie van de hulpverleners bijvoorbeeld.
Het KCE pleit daarom voor informatiecampagnes voor het grote publiek en verplichte opleidingen in bedrijven en scholen. Het KCE stelt ook een vernieuwende aanpak voor, zoals het opleiden van vrijwilligers die direct lokaliseerbaar zijn door de hulpdiensten.
Leer in drie uur hoe u een AED doeltreffend gebruikt
Wilt u de AED in uw bedrijf doeltreffend leren gebruiken? In de opleiding ‘Reanimatie en gebruik van een AED’ leert Mensura u in drie uur alle levensreddende basistechnieken aan. Bekijk het volledig aanbod opleidingen hulpverlening en EHBO.