Vallen vrijwilligers onder het toepassingsgebied van de Welzijnswet?

22-12-16

De eindejaarsperiode kent veel mogelijkheden om je als vrijwilliger in te zetten voor het goede doel: ‘De Warmste Week’, ‘Music For Life’, ‘Les Restos du Coeur’, ‘Caritas’. Maar vallen die vrijwilligers ook onder het toepassingsgebied van de Welzijnswet? Alles wat u als werkgever moet weten op een rijtje.

Vrijwilligers zijn onmisbaar binnen veel sectoren: ziekenhuizen, zorginstellingen, fair trade, sport, cultuur, ngo’s enzovoort. Maar wat zijn hun rechten en plichten? Vallen ze onder de Welzijnswet? En wat zijn uw verantwoordelijkheden als werkgever?

De definitie van ‘vrijwilliger’

Een vrijwilliger is iemand die uit vrije wil werkzaamheden verricht, buiten een vast dienstverband. In het algemeen zijn die werkzaamheden onbetaald, maar soms wordt een kleine vergoeding (bv. voor onkosten of verplaatsingen) voorzien.  

Waarmee moet u rekening houden?

Vrijwilligers werkzaam in uw organisatie moeten over voldoende informatie beschikken (informatieplicht van de werkgever). U informeert hen daarvoor over zaken zoals:

  • het doel van uw organisatie;
  • uw soort organisatie (bv. vzw, feitelijke vereniging, gemeentebestuur);
  • de verzekeringen die voor de vrijwilliger zijn afgesloten;
  • de kosten die worden terugbetaald, en hoe/wanneer dat gebeurt.

U kiest zelf hoe u vrijwilligers informeert: aan de hand van een nota die zij ondertekenen, online, via een opleiding enzovoort. Een handig invuldocument om hen van alle informatie te voorzien vindt u hier. Anderzijds moeten vrijwilligers zich houden aan hun geheimhoudingsplicht.

Betaalt u de onkosten van uw vrijwilligers, houd dat dan bij in een vrijwilligersregister.

Wat met de Welzijnswet?

Vrijwilligers zijn niet onderworpen aan de Welzijnswet, behalve wanneer er een gezagsverhouding bestaat. Dat is bijvoorbeeld het geval bij vrijwillige brandweerlieden. Omdat het hier over een feitenkwestie gaat, moet de rechtbank de gezagsverhouding beoordelen.

Een voorstel in de Kamercommissie om bij uitbreiding alle vrijwilligers te onderwerpen aan de Welzijnswet werd niet weerhouden.

Meer weten?

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons