Risico’s en voorschriften in de horecasector
Horecabedrijven weten het maar al te goed: voedselhygiëne, risicoanalyse en gevarenanalyse van kritische controlepunten zijn cruciaal voor hun business. Maar wat houdt dat precies in? En hoe besteedt u hier als werkgever voldoende aandacht aan?
De horecasector kent strikte regels rond voedselhygiëne en HACCP (‘Hazard Analysis and Critical Control Points’ of gevarenanalyse van kritische controlepunten). Het is dankzij die regels dat de consument uiteindelijk veilige voedingsmiddelen op zijn bord krijgt – correct behandeld, bereid en verpakt. Maar wat houden die regels nu precies in?
Voorschriften
- HACCP-verplichting: elk horecabedrijf moet van Europa voldoen aan deze principes. Het gaat bijvoorbeeld over de gevaren omtrent voedselveiligheid identificeren en voorkomen, efficiënte bewakingsprocedures toepassen, corrigerende maatregelen uitvoeren, enz. Zo moeten organisaties in de horecasector hun koel- en vriescellen registreren en regelmatig laten controleren.
Risicoanalyse
Sinds 1 januari 2016 is het gezondheidstoezicht voor medewerkers in de voedingssector niet langer verplicht. Wel zijn opleidingen over de procedures voor voedselhygiëne verplicht en moet er een vijfjaarlijkse risicoanalyse plaatsvinden. Die risicoanalyse identificeert de mogelijke gevaren voor de medewerker:
- manueel hanteren van lasten;
- snijwonden en kwetsuren;
- uitglijden, vallen en struikelen;
- thermische omgevingsfactoren (werken in extreme koude/warmte);
- hete vloeistoffen (bv. frietvet of koffie);
- onregelmatige werkuren (bv. nacht- en ploegenarbeid);
- onhygiënische omstandigheden (bv. ongedierte of overvolle vuilbakken);
- enzovoort.
OiRA
In 2013 ontwikkelde het Europees Agentschap voor de veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) een tool voor deze risicoanalyse: de ‘Online interactive Risk Assessment’ (OiRA). Die maakt het voor bedrijven – in het bijzonder kmo’s – mogelijk om:
- de risico’s in verband met welzijn op het werk te analyseren;
- een op maat gemaakt actieplan op te stellen.
Dankzij de OiRA-tool kunnen bedrijven de risico’s inschatten voor alle mogelijke aspecten van de sector: werken in keukens, zaalbediening, bar, housekeeping, front office, administratieve pool, psychosociale risico’s, preventie, veiligheid en onderhoud van het gebouw, voorzieningen en installaties, chemische producten en biologische agentia. OiRA speelt dus in op reële behoeften. Alle horecabedrijven engageren zich dan ook om de tool te promoten via hun netwerk.
Hoe kan Mensura u helpen?
- Sectorspecifieke checklist die tijdens het bedrijfsbezoek overlopen wordt, geeft oplijsting van knelpunten
- Risicoanalyse thermische omgevingsfactoren
- HACCP-opleiding waarin de richtsnoeren en procedures in verband met voedselhygiëne worden toegelicht
- HACCP-verbouwadvies: indien u een verbouwing van uw keuken wenst conform de HACCPverplichtingen dan kan Mensura u bijstaan
- Opleiding: tillen van lasten en houdingsbelasting
- Psychosociale risicoanalyse: SONAR-methode