Noodverlichting: als iedere seconde telt!

14-06-16

Noodverlichting dient om bij een stroomstoring een werkplaats of gebouw veilig te kunnen verlaten. Naast veiligheidsrisico’s verkleinen helpt noodverlichting ook om paniek of schade te voorkomen. Een vlotte evacuatie beschermt je medewerkers en verzekert je van een zo vlot mogelijke terugkeer naar de normale productiviteit en dienstverlening.

Noodverlichting is er niet enkel om veilig te kunnen vluchten bij brand

  1. Een levensbedreigende situatie kan ontstaan bij een brand waarbij ook de stroom uitvalt. Iedereen kan met een goede noodverlichting het gebouw rustig en via een korte route verlaten.
    Ook geeft de noodverlichting voldoende licht om materialen van de brandbestrijdsingsuitrusting goed te kunnen bedienen.
     
  2. Plotseling kan, zonder een brand, ook de stroom uitvallen door een elektrische storing met als gevolg geen verlichting. Een goede noodverlichting zorgt hier ervoor dat iedereen zich kan blijven oriënteren en zijn werkzaamheden veilig kan afronden.
     
  3. Voor werkplekken waar sprake is van verhoogde risico’s, bv. op werkplaatsen waar men werkt met draaiende delen, zuurbaden, hete of brandbare materialen geeft de noodverlichting voldoende licht om deze processen goed te kunnen afsluiten.

Controleer de noodverlichtingssysteem met deze vragen

  1. Is het noodverlichtingsysteem aangepast aan het gebruik van het gebouw?
    Zijn er recent verbouwingen geweest? Is de functie van ruimtes veranderd? Worden de nooduitgangen geblokkeerd door de opslag van goederen?
     
  2. Wordt er voldoende rekening gehouden met risico­volle situaties?
    Zijn de belangrijkste risico’s vermeld in de risicoanalyse? Bv. zaagtafels, chemicaliën, ovens, maar ook, zijn er hindernissen en obstakels in de vluchtroute?
    Zijn er opgeleide mensen om de brand te bestrijden en de evacuatie vlot te doen verlopen?
     
  3. Voldoet het noodverlichtingssyteem?
    Wordt de noodverlichting regelmatig gecontroleerd, getest en gereinigd
    Zijn de noodarmaturen, duurzaam en degelijk bevestigd? Is er sprake van ernstige vervuiling, beschadiging of veroudering?
     
  4. Is de noodverlichting correct en deskundig geïnstalleerd?
    Zijn noodarmaturen verkeerd of geheel niet aangesloten? Zijn ze geplaatst in de richting van de vluchtroute (en bv. niet haaks er op).
     
  5. Wordt het vereiste lichtniveau behaald?
    Let op mogelijke vervuiling. Wanneer je een meting verricht over de benodigde lichtsterkte, let op de aanwezigheid van andere lichtbronnen die de meting kunnen verstoren.

Wat kan Mensura voor jou doen?

  • Risicoanalyse veiligheid (arbeidsmiddelen, taakanalyse, werkplaatsen, …)
    Om te voldoen aan de wettelijke vereisten kun je de experten van Mensura inschakelen. Na een grondige risicoanalyse ontvang je een overzichtelijk document waarin alle knelpunten beschreven staan, met aanduiding van prioriteit en voorstellen tot oplossing. De resultaten van de risicoanalyse kunnen gemakkelijk geïntegreerd worden in het globaal preventieplan.
     
  • Risicoanalyse brandpreventie
    Mensura gaat aan de hand van een risicoanalyse na hoe efficiënt het brandpreventiebeleid in je onderneming is uitgewerkt. We brengen in kaart waar je niet in orde bent met de regelgeving over brand en stellen preventiemaatregelen voor om de vastgestelde gebreken aan te pakken.
     
  • Opleiding brandpreventie en -bestrijding
    Hoe treed je bij een beginnende brand snel en doeltreffend op met een brandblusser? Hoe stippel je een efficiënte evacuatieprocedure uit? En wat komt er zoal kijken bij een evacuatieoefening? De praktijkgerichte opleiding brandpreventie en -bestrijding pakt deze vragen een voor een aan. Flink wat aandacht gaat bovendien naar het voorkomen van brandgevaar.

Heb je een specifieke vraag?
Aarzel niet om contact met ons op te nemen via onderstaand formulier.