Wetsvoorstel wil reclasseringsprocedure nieuw leven inblazen
19-03-15
Monica De Coninck, Fatma Péhlivan en Meryame Kitir (sp.a) hebben een wetsvoorstel ingediend waarin ze artikel 34 van de wet van 3 juli 1978 willen aanpassen.
Dit zou als gevolg hebben dat langdurig ongeschikte werknemers makkelijker progressief het werk kunnen hervatten.
Eén doel, twee procedures
- Artikel 2 van de wet van 27 april 2007 houdende diverse bepalingen bepaalt dat het arbeidscontract van een definitief arbeidsongeschikte werknemer pas beëindigd kan worden op basis van overmacht, nadat een reclasseringsprocedure is gevolgd.
Dit artikel herstelt artikel 34 van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten, dat voordien was opgeheven.
- Via de reclasseringsprocedure wil men nagaan of de betrokken werknemer aan het werk kan worden gehouden bij zijn werkgever.
Dit kan enerzijds gebeuren door een aanpassing van zijn takenpakket, of anderzijds door zijn job een gewijzigde invulling te geven.
- In deze procedure moeten onder andere de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer en de geneesheer-sociaal inspecteur van de Algemene Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk betrokken worden.
- Tot op heden werd dit artikel nog niet uitgevoerd, onder meer omdat niet duidelijk was hoe de procedure van artikel 34 te rijmen valt met de reclasseringsprocedure die vastgelegd is in de artikelen 39 tot 41 en 72 van het KB van 28 mei 2003 betreffende het gezondheidstoezicht op de werknemers. Het gaat hier immers om twee procedures die eenzelfde doelstelling nastreven, maar op een verschillende wijze.
Naar één enkele procedure
- Om tegenstrijdigheden en dubbel gebruik te vermijden, wordt in het wetsvoorstel van De Coninck artikel 34 herschreven en wordt er verwezen naar de huidige regeling van het KB gezondheidstoezicht.
- Wanneer een aanpassing van de arbeidsomstandigheden technisch of objectief onmogelijk is of wanneer dat redelijkerwijze niet geëist kan worden. In dit geval zal de werkgever vóór de verbreking in het bezit moeten zijn van een attest van definitieve ongeschiktheid uitgereikt door de bevoegde geneesheer-sociaal inspecteur van de Algemene Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.
- Op die manier wordt een bijkomende bescherming ingevoegd tegen de stopzetting van de arbeidsovereenkomst wegens overmacht ingevolge blijvende arbeidsongeschiktheid. Bovendien wordt die bescherming gekoppeld aan een onderzoeksplicht naar de mogelijkheden tot wedertewerkstelling en de reclasseringsprocedure die reeds bestaan in het kader van het gezondheidstoezicht op de werknemers.
Bronnen
- De Kamer
- PreventMail 09/2015